Leonardo Padura: "Quan acabo una novel·la començo a posar-me nerviós"

Leonardo Padura
EUROPA PRESS
Publicat 8/11/2018 16:18:40CET

Prepara una novel·la amb un personatge a Barcelona: "M'acusen de catalanista"

BARCELONA, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor, periodista i guionista cubà de novel·les policíaques Leonardo Padura ha assegurat aquest dijous: "Quan acabo una novel·la i no sé quina és la següent que escriuré començo a posar-me nerviós".

En una roda de premsa a Barcelona amb motiu de la concessió del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, s'ha confessat com un treballador compulsiu i molt ansiós, i ha desvelat que fa llegir a la seva dona les primeres pàgines fins que nota que té una novel·la nova.

"Ni els premis, ni els reconeixements, ni l'experiència et resolen el problema fonamental a l'hora de començar una novel·la nova", ha detallat Padura.

Ha considerat que el premi li va donar una gran satisfacció i que des que va començar a escriure tot ha canviat molt però alguna cosa segueix sent igual: "La incertesa a l'hora d'escriure", i el repte d'enfrontar-se a una nova història cada vegada.

Ha relatat que la seva carrera literària s'ha fet en gran manera amb el suport i una relació de treball molt seriosa amb l'editorial Tusquets: "Mai no se m'ha demanat que canviï una oració o una paraula relacionada amb la política o amb allò comercial", amb editors com Juan Cerezo.

Ha dit que l'entrada de Tusquets al grup Planeta ha permès una plataforma de distribució amb un creixement de la presència dels seus llibres a l'espai iberoamericà, i que "lamentablement Cuba no importa llibres" per qüestions polítiques però també econòmiques, perquè els 22 euros que costa un llibre és el salari d'un mes per a un cubà.

"Tinc la lamentable condició que per a un lector espanyol és més fàcil accedir als meus llibres que per als lectors cubans", ha dit, i ha considerat que els cubans haurien de ser els seus lectors naturals, i ha fet broma amb que mai no ha estat un 'bestseller', però que ha tingut la possibilitat de ser un 'outseller'.

RELACIÓ "PERSONAL" AMB CATALUNYA

"M'estan acusant últimament de ser catalanista en el millor sentit de la paraula catalanista", ha dit Padura, que ha enumerat la relació històrica de Catalunya amb Cuba, així com la seva condició de culer, i la seva relació personal i professional amb Barcelona.

Ha citat la "dinàmica i estreta relació" de Catalunya i Cuba, de la mà dels tres cognoms catalans Xifré, Bacardí i Güell, i amb una arquitectura compartida a l'Eixample i la Rambla entre Barcelona i l'Havana.

De fet, ha explicat que escriu una novel·la amb un personatge que viu a Barcelona i és un inconformista amb tot: "Per a ell, Cuba és una merda, Barcelona és una merda i el món és una merda. Hi ha persones que són així".

Ha detallat que arriba a la capital catalana perquè li donen una beca per acabar els seus estudis de neurocirugià, i que manté una relació d'amor-odi amb la ciutat: "En les relacions d'amor-odi és com millor es pot entendre l'àmbit d'un espai. Un només pot odiar íntimament allò que estima íntimament".

LA NOVEL·LA NEGRA: UNA "ATMOSFERA"

Sobre la dimensió històrica de les seves novel·les --per la qual se'l premia--, ha dit que la novel·la negra és molt generosa en la seva amplitud, i que "és un tipus de literatura que es va alliberar dels últims lligams formals que obligaven una definició del gènere, i és més una atmosfera" en què tot hi cap.

Per a ell, la part històrica de la novel·la serveix per donar una dimensió més gran als conflictes del present, i veure com el passat i la història és un vehicle per poder planificar i entendre el present.

"El Premi Pepe Carvalho crec que m'ha passat a prop però no m'ha tocat", ha bromejat l'escriptor sobre l'eventual concessió d'aquest premi de novel·la negra, i ha dit que espera pronunciar aquesta nit unes paraules de gratitud per a Paco Camarasa, persona fonamental en la difusió de la novel·la negra, i l'absència de la qual serà la més notable en l'entrega del premi.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.