Actualitzat 22/10/2015 16:31

Lena Andersson deconstrueix l'amor en la novel·la 'Apropiació indeguda'

Lena Andersson
EUROPA PRESS

BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

L'autora sueca Lena Andersson deconstrueix l'amor i els seus mecanismes psicològics a 'Apropiació indeguda' (Alfaguara/Angle Editorial), títol que ha estat tot un fenomen editorial al seu país, amb 200.000 exemplars venuts.

En una entrevista d'Europa Press, ha defensat que la seva novel·la "no és una història d'amor, sinó una desconstrucció", perquè mira els fragments de l'amor i no la seva totalitat, lluny dels paràmetres habituals d'una història d'amants sense final feliç on els dos protagonistes s'enfronten als mateixos obstacles.

"Això és profundament diferent: és més sobre els mecanismes psicològics", ha expressat Andersson, que ha aplicat a la seva obra el mateix mètode que als seus assajos sobre política i filosofia, de manera que molts fragments de la novel·la es llegeixen gairebé com un assaig, ha dit.

En el llibre, Ester Nilsson, poeta i assagista de 31 anys, s'enamora de l'artista Hugo Rask, en una història d'entrega que parla de fins a quin punt els protagonistes estan disposats a enganyar-se a si mateixos portats per la seva ànsia de ser estimats.

UNA IDEA DE L'ADOLESCÈNCIA

L'autora ha explicat que aquesta novel·la parteix d'una idea que va tenir fa 12 anys, tot i que en realitat tot va començar a gestar-se quan ella era adolescent i va poder veure pel·lícules com 'Memòries d'Àfrica': "Em van encantar aquests grans sentiments. Vaig entendre que eren importants".

"No esperava menys de la vida", ha dit l'autora sobre la seva pròpia experiència, que, tot i això, ha començat a escriure aquesta història sense grans expectatives, pensant que ja seria molt si arribava als 200 lectors.

Segons ha dit, va debatre aquesta idea amb els seus amics fins a concloure que era un tema interessant per a una novel·la, tot i que ha calgut que ella passés per certes experiències de la seva vida per escriure sobre això.

Un dels reptes era donar a entendre com, evidentment, no tothom té la mateixa concepció de l'amor i, de fet, els seus protagonistes s'ho prenen de manera molt diferent: ella ho fa seriosament, i ell des d'una interpretació narcisista.

L'autora ha comentat que "el punt principal era com aquestes dues persones es coneixen i tenen dos mons en conflicte, ja que veuen l'amor de manera molt diferent", perquè a més ell és la persona equivocada per a ella.

Andersson ha explicat que el seu protagonista "no està interessat a jugar a aquest joc", i que a més no entén el que fa i les conseqüències, mentre que ell és un narcisista i està més interessat en si mateix, tractant sempre de mostrar-se com una persona agradable cap als altres.

"Davant d'una persona clarament enamorada has de ser brutalment clar, no anar temptant-la i manant senyals equivocades", ha dit l'autora, que, tot i això, s'ha confessat gran fan de l'amor.

Ha admès que Ester té alguna cosa a veure amb ella: "A Suècia mai ho vaig dir perquè hi havia molta atenció sobre mi i es posarien a indagar en la meva vida privada", ha comentat, assumint que emocionalment són molt semblants.

Andersson és escriptora i periodista, ha treballat com crítica a literària del diari 'Svenska Dagbaldet', i actualment escriu columnes per al diari suec 'Dagens Nyheter' i per a la revista 'Fokus'; i és considerada una de les analistes polítiques més influents del país escandinau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés