Publicat 05/03/2014 14:37

L'editorial Gustavo Gili dóna els 180.000 documents del seu fons a la Generalitat

Parte del fondo donado de Gustavo Gili
EUROPA PRESS

Està compost per cartes entre autors i editors i ara podran ser estudiades

BARCELONA, 5 març (EUROPA PRESS) -

L'editorial Gustavo Gili, fundada el 1902 a Barcelona, ha donat a la Conselleria de Cultura de la Generalitat els 180.000 documents del seu fons, integrat majoritàriament per cartes entre autors i editors, com també contractes, factures, pressupostos i liquidacions de drets d'autor, que documenten part de la història editorial catalana de l'últim segle, i que conservarà d'ara endavant la Biblioteca de Catalunya.

Tots aquests documents estan agrupats en 11 sèries cronològiques, conservades en 307 caixes que, com a curiositat, ocupen 38 metres lineals, i s'hi amaguen grans noms de la cultura com Joan Ainaud de Lasarte, Carme Balcells, Ricardo Bofill, Oriol i Pere Bohigas, Joan Brossa, Camilo José Cela, Sebastià Gasch, Ricard Giralt-Miracle i Santiago Sobrequés, entre d'altres.

En roda de premsa, la besnéta del fundador, Mònica Gili, ha explicat que la donació s'emmarca en la constitució, per part de la Biblioteca, d'un fons per reflectir la memòria històrica, i que a més permetrà que els documents puguin ser visitats i investigats pels especialistes.

Gili ha assenyalat a més que hi ha molta correspondència amb autors estrangers, ja que l'editorial traduïa molts originals d'internacionals, tot i que també inclou cartes amb autors locals, com Joan Maragall, Narcís Oller i Jaume Balmes: "Estem molt contents honrats de poder contribuir", ha resumit.

D'altra banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu agraïment per la generositat de la família, i ha incidit en la gran importància d'aquest fons: "És un fragment molt significatiu de la història cultural catalana", ha afirmat després de recordar que els editors són la columna vertebral de Catalunya.

EXPOSICIÓ

Amb aquest material, i en una estratègia més general, la Biblioteca de Catalunya està preparant una exposició per mostrar aquest fons, tot i que la seva principal tasca és, de moment, documentar aquest procés, segons ha explicat la directora de la Biblioteca, Eugènia Serra.

Actualment, la Biblioteca custodia els fons de l'Editorial Montaner i Simón, Espasa, Curial Edicions Catalans, Edicions de La Magrana, Editorial Albert Martín, Edicions de la Rosa Vera i Arxiu d'Esther Tusquets Guillén.

De fet, Mascarell ha recordat que la Conselleria treballa en una línia general de recuperació i estudi de fons patrimonials per "tenir ben recopilat el món dels editors i editats catalans".

Aquesta tasca està liderada pel periodista Sergio Vila-Sanjuán i està cridada a tenir continuïtat amb noves incorporacions pròximament: "Cauran nous fons", ha augurat el conseller.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés