Actualitzat 02/07/2021 17:35 CET

L'australià Joseph Lo Bianco guanya el 30è Premi Internacional Ramon Llull

La ministra de Cultura i el cap de govern d'Andorra en l'última reunió telemàtica del Patronat de la Fundació Ramon Llull
GOBIERNO DE ANDORRA

El jurat reconeix Lo Bianco per "trobar l'equilibri entre llengües locals i oficials"

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 2 jul. (EUROPA PRESS) -

El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit, per unanimitat, atorgar la distinció de la 30a edició al lingüista australià Joseph Lo Bianco, segons ha informat el Govern d'Andorra en un comunicat de premsa aquest divendres.

Lo Bianco és mereixedor de la distinció "per promoure el multilingüisme i trobar l'equilibri entre les llengües locals i les llengües oficials, i pel seu coneixement i interès i compromís amb la cultura i la societat catalanes".

El Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística el convoquen conjuntament la Fundació Ramon Llull --de la qual el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, ocupa la presidència-- i la Fundació Congrés de la Cultura Catalana.

La distinció té l'objectiu de reconèixer el conjunt de l'obra individual d'una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat "un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana", o a una institució que s'hagi dedicat a la promoció de la llengua i cultura catalanes.

També es pot reconèixer l'aportació teòrica o pràctica d'una persona de qualsevol país que hagi significat una "important contribució al coneixement, reconeixement, promoció o defensa d'una o més cultures i nacions sense estat".

JOSEPH LO BIANCO

El guanyador d'aquesta 30a edició és catedràtic de la Universitat de Melbourne, expert en política i planificació lingüístiques, segons exposa el comunicat del Govern d'Andorra.

Ha estat president de l'Australian Academy of the Humanities, ha ocupat nombrosos càrrecs i ha estat consultor a països de tot el món, entre els quals Eslovàquia, Irlanda, Itàlia, Xina, Sud-àfrica, Sri Lanka i Vietnam.

Lo Bianco és conegut per ser l'autor del document que fonamenta la política lingüística d'Austràlia i que té en consideració, a part de l'anglès, les llengües aborígens i les llengües de la immigració.

El catedràtic ha treballat a tots els continents en una política lingüística basada en la cultura de la pau, ha dissenyat i implementat projectes per promoure el multilingüisme i trobar l'equilibri entre les llengües locals i les oficials.

El Govern d'Andorra destaca el projecte de construcció de la pau basat en la preservació de les llengües que va dissenyar, va dirigir i va implementar a Malàisia, Birmània i Tailàndia.

Aquest projecte es va desenvolupar entre 2011 i 2017 i, en el seu transcurs, "va aconseguir asseure i fer dialogar líders polítics i guerrillers".

Lo Bianco coneix "molt bé" la cultura i la societat catalanes, ha participat en diferents jornades a Catalunya i és membre del Consell Assessor de Linguapax.

EL JURAT I ALTRES GUARDONATS

Agustí Alcoberro, Teresa Fèrriz, Maria Carme Junyent i Jaume Subirana han format part del jurat del premi per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana.

Per part de la Fundació Ramon Llull han completat el jurat Vicenç Villatoro, Jordi Ginebra, Maria Josep Cuenca i Maria Teresa Cabré.

En les últimes edicions han estat guardonats amb el Premi Internacional Ramon Llull Ko Tazawa (2019), Christer Laurén (2018), Jon Landaburu (2017), Kathryn Woolard (2016), Philip D. Rasico (2015), Juan Carlos Moreno Cabrera (2014), Max Wheeler (2013), Georg Kremnitz (2012), Malika Ahmed (2010), Denise Boyer (2009), Michael van Walt van Praag (2008), Alan Yates (2007), Tilbert Stegmann (2006), Paul Preston (2005) y Giuseppe Tavani (2004).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés