Publicat 21/8/2019 16:51:15 +02:00CET

L'augment de l'oxigen atmosfèric va permetre l'expansió dels dinosaures cap als tròpics

Conferència de Goldschmidt Geochemistry a Barcelona
GOLDSCHMIDT GEOCHEMISTRY

BARCELONA, 21 ago. (EUROPA PRESS) -

L'augment dels nivells d'oxigen a l'atmosfera fa 215 milions d'anys hauria permès l'expansió dels dinosaures cap als tròpics, segons un estudi presentat aquest dimecres per un equip de científics en la conferència Goldschmidt Geochemistry.

En un comunicat de la ponència, s'ha informat que una nova tècnica per mesurar els nivells d'oxigen en roques antigues d'Amèrica del Nord --territori que es trobava a prop de l'equador quan van aparèixer els primers dinosaures-- mostra que la proporció d'aquest gas va créixer una tercera part en pocs milions d'anys.

La líder de la investigació, Morgan Schaller, ha explicat que en un període de 3 milions d'anys --molt poc temps en termes geològics-- els nivells d'oxigen a l'atmosfera van passar del 15% al 19%.

"El més extraordinari és que just en el punt més alt de la concentració d'oxigen van començar a aparèixer els primers dinosaures als tròpics d'Amèrica del Nord", ha assegurat Schaller.

Ha anunciat que això demostra que el canvi del medi ambient fa 215 milions d'anys va permetre la "diversificació evolutiva" dels dinosaures, encara que ha admès que és possible que els nivells d'oxigen no siguin l'únic factor que hi influís.