Actualitzat 10/03/2014 18:31

L'assessora de Mas en polítiques socials urgeix el Govern a actuar

La presidenta de ECAS, Teresa Crespo
Foto: ECAS

Entitats socials reclamen al Parlament una major inversió per combatre la pobresa

BARCELONA, 10 Mar. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de l'Ecas, Teresa Crespo, ha apressat el Govern català a actuar per impedir una cronificació de la bossa de pobresa.

   Segons ha explicat Crespo aquest dilluns, la cronificació de la pobresa ja la pateixen un 19,4% dels catalans, segons xifres de l'Idescat.

   "No podem acceptar que la pobresa acabi essent estructural", ha advertit en la seva intervenció a les jornades convocades pel PSC, ICV-EUiA i CUP sota el lema 'Open pobresa', en què ha assegurat que és possible reduir la pobresa i ha reclamat que l'executiu català prioritzi els col·lectius més vulnerables i que sorgeixi del Parlament un gran pacte contra aquesta xacra.

   Crespo ha rebutjat acceptar que la pobresa estructural no té solució, i ha plantejat entre les actuacions a portar a terme una simplificació de l'administració i una remodelació del sistema de prestacions en la qual s'agrupin totes les ajudes en una sola que sigui "pràctica, àgil i que arribi als que més ho necessitin".

   Abans, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, ha reclamat que el Parlament aprofiti el ple específic sobre pobresa i desigualtat que arrenca aquest dimecres per augmentar la inversió social i combatre la pobresa des de tres eixos bàsics: la Renda Mínima d'Inserció (RMI); l'habitatge, i la feina.

   Guiteras ha situat aquests tres àmbits com els principals en els quals ha d'actuar el Govern i els partits, i ha alertat que la situació actual requereix garantir els subministraments bàsics: "Necessitem més inversió social. Això ho hem de dir sí o sí".

   Ha plantejat també flexibilitzar els requisits per poder beneficiar-se del decret aprovat pel Govern per combatre la pobresa energètica, així com la importància que el nou impost sobre pisos buits en mans d'entitats financeres entri en funcionament abans del 2015.

   El secretari de política sindical d'UGT Catalunya, Camil Ros, ha remarcat que la RMI "no ha de ser una partida pressupostària sinó un dret", i ha defensat que accions com la Renda Garantida de Ciutadania -- el debat de la qual farà pròximament al Parlament-- ha de ser la línia a seguir.

   Ros ha lamentat també els efectes de la reforma laboral impulsada pel Govern que presideix Mariano Rajoy que, segons ha esgrimit, contribueix que estar empleat no sigui sinònim de sortir de la pobresa perquè creix la precarietat.

   La secretària de la dona i la cohesió social de CC.OO. a Catalunya, Alba García, ha apressat el Parlament a fer polítiques socials més justes perquè les polítiques d'austeritat no han creat feina ni mobilitzat l'economia, sinó que han generat més desigualtat i pobresa.

ABSÈNCIA AL PLE

   Tant Guiteras com Ros i García han agraït al PSC, ICV-EUiA i les CUP la possibilitat de participar a aquestes jornades després que la Mesa del Parlament --amb majoria de CiU i ERC-- rebutgés que intervinguessin al començament del ple aquest dimecres.

   El primer secretari del PSC, Pere Navarro --que ha abandonat la trobada a la mitja hora--, el líder d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, i el diputat de la CUP, David Fernández, han criticat també en les seves intervencions inicials la decisió del Parlament, i s'han compromès a traslladar al ple les recomanacions fetes per les entitats aquest dilluns.

   Malgrat no donar suport a que les entitats socials compareguessin al ple, sí que s'han acostat a les jornades d'aquest dilluns --en les que han participat més de trenta entitats i plataformes-- diputats de CiU i ERC, a més de representants de PP i C's.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés