Publicat 07/07/2015 16:08

Lassalle diu que el marc competencial genera "disfuncionalitat" en estratègies culturals

José María Lassalle
EUROPA PRESS

Veu necessària una "clara reflexió de país sobre la institucionalitat cultural"

BARCELONA, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, ha criticat aquest dimarts que el marc competencial espanyol genera una "clara disfuncionalitat" en les estratègies culturals a Espanya, i ha dit que les polítiques intervencionistes i amb múltiples institucions involucrades resulten cares en termes polítics i econòmics malgrat l'existència de talent a Espanya.

En la seva intervenció en la jornada 'Intercanvis 2015. Fiscalitat, patrocini, mecenatge i impuls de la participació social de la cultura' al Cercle d'Economia de Barcelona, per a la qual s'ha posat dret davant dels assistents, ha dit: "Alguna cosa està fallant: hi ha una clara disfuncionalitat en el plantejament estratègic".

El secretari d'Estat ha citat la pluralitat d'actors que competeixen en una mateixa comesa --l'Estat, les comunitats autònomes i els consistoris--, i les funcions dels quals considera que cal delimitar "amb delicadesa i gran sensibilitat", ha dit.

Després de gairebé una hora de repassar la història cultural i els models culturals dels diferents països, Lassalle ha afirmat que Espanya té un model intervencionista, sobre el qual també ha fet una recapitulació històrica en què ha citat com a grans fites del segle XIX la projecció del Museu del Prado i del Gran Teatre del Liceu.

Citant la dictadura de Franco com a gran responsable del model intervencionista actual, Lassalle ha criticat que aquest model conté "una greu disfuncionalitat", en haver-se generat un marc competencial d'administracions que lluiten per subplantar-se l'una a altra.

"Aquesta disfuncionalitat està aquí i té costos addicionals al finançament molt importants", ha dit Lassalle, convençut que el model no té racionalització estratègica i planificació.

El secretari d'Estat ha criticat que abans de la crisi molts municipis volien tenir una piscina, un poliesportiu i un centre d'art, i que tot això "no ha tingut una planificació de lideratge".

PLANIFICACIÓ EFICIENT

Contra aquest model, cal una "planificació eficient de com sostenir el model" i ha citat com a oportunitat el contingut digital en castellà com a vertebració davant de l'anglès, un nínxol amb potencialitat estratègica davant del desvetllament de les classes mitjanes llatines, ha exemplificat.

Sobre la sostenibilitat del model, ha dit que és complicat tal com està plantejat, i que cal afrontar una "clara reflexió de país sobre la institucionalitat cultural" i sobre com es vol articular.

La seva aposta és orientar el model cap a la conservació del patrimoni, àmbit en què són necessàries polítiques públiques, i també cap al foment del talent, i tot això sotmetre-ho a una planificació estratègica que tingui l'acord dels tres actors --Estat, comunitats i consistoris--, de manera que s'abarateixin costos i l'activitat resulti més funcional: "Si no canviem la institucionalitat, el nostre model no serà sostenible", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés