Actualitzat 31/01/2006 17:07

L'Arxiu Nacional de Catalunya conserva més de 500 fons i col·leccions i més d'un milió d'imatges

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), centre adscrit a la Conselleria de Cultura de la Generalitat i al qual aquest matí han arribat els primers papers de Salamanca, alberga en la seva seu de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) més de 500 fons i col·leccions que ocupen 30.000 metres lineals, un milió i mig d'imatges, un milió de mapes i més de 25.000 cartells.

Creat el 1980, és la institució arxivística més important de Catalunya encarregada de reunir, conservar i difondre el patrimoni documental de Catalunya.

El centre és l'arxiu general de l'administració i per això ingressa, recupera i gestiona la documentació generada per l'acció política i administrativa dels departaments, organismes i empreses de la Generalitat.

L'ANC conté fons de la Generalitat de Catalunya dividit en tres etapes: la documentació generada per la Generalitat republicana, la produïda en l'exili durant la dictadura franquista i l'etapa actual, després del restabliment el 1977 de la Generalitat.

L'arxiu també té fons de l'Administració Local, amb documentació vinculada a la institució que es considera el precedent contemporani de la Generalitat, com és la Mancomunitat de Catalunya i la posterior Comissió Liquidadora de la Mancomunitat creada durant la dictadura de Primo de Rivera.

Disposa d'un fons de l'Administració perifèrica de l'Estat, amb els documents de les delegacions ministerials en l'àmbit provincial de Barcelona, així com el fons de l'Administració Reial i Senyorial, amb més de 3.000 plets procedents de la Reial Audiència de Catalunya, datats entre el segle XVI i el XIX.

L'ANC també alberga la documentació dels diferents òrgans judicials radicats a Catalunya al segle XX, 2.507 llibres-registre dels Corredors Reials de Canvi de Barcelona, fons d'organismes vinculats a la Generalitat, col·leccions de bàndols i edictes, i arxius econòmics, empresarials i comercials de Catalunya.

FONS PERSONALS.

L'arxiu català també té Fons Patrimonials com el del llinatge Sentmenat, els comtes de Güell i marquesos de Comillas, els comtes del castell de Centelles, entre altres, en un fons que reuneix una col·lecció d'uns 7.000 pergamins.

També alberga arxius i fons de personalitats com ara Francesc Macià, Josep Maria de Porcioles, Enric Prat de la Riba, Eugeni d'Ors, Ramon Trias Fargas, Alexandre Galí, Carles Riba, Ferran Soldevila i l'obra fotogràfica de prestigiosos artistes.