Publicat 13/3/2019 15:49:25 +01:00CET

L'Any Teresa Pmies reordenar i reivindicar l'obra de la cronista com a "gran escriptora"

L'Any Teresa Pmies reordenar i reivindicar l'obra de "gran escriptora" de la
EUROPA PRESS

Un simposi i una exposició aprofundiran en la seva figura des d'una perspectiva acadmica

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) celebrar durant aquest 2019 l'Any Teresa Pmies en collaboració amb la família de la cronista en el centenari del seu naixement amb una srie d'activitats encara per tancar, i que tindr com a objectius principals reordenar la seva obra i reivindicar-la com a "gran escriptora".

Segons ha destacat en roda de premsa aquest dimecres el director de la ILC, Joan-Elies Adell, la seva trajectria vital mereix un reconeixement, i una redimensió de la seva figura, a l'espera que la commemoració serveixi per posar en ordre la seva obra, després que l'escriptora morís fa set anys.

La commemoració versar sobre diversos eixos: el seu feminisme, el seu compromís polític social i tic, la literatura, el periodisme, la memria histrica, l'autodidactisme, els viatges i la vellesa i mort, a més de la construcció del jo, "la qual cosa va marcar de fet la seva entrada en la literatura".

"La seva obra necessita ser revisitada i mirada amb els ulls de l'actualitat", ha dit Adell, mentre que la comissria de l'Any Teresa Pmies, Montse Barderi, ha dit que espera que aquesta commemoració no sigui simplement un catleg de productes, sinó que hi hagi molta participació.

CURIOSITAT I RESPONSABILITAT

Un dels fills de la cronista Sergi Pmies, ha dit que els fills senten una barreja de responsabilitat i curiositat: "Per no tenim cap experincia en aquest sentit", i ha detallat que per a la commemoració s'han desenterrat caixes mig abandonades, s'han recuperat cintes, programes de rdio i televisió.

Ha dit que el fons documental de la seva mare, "un reflex de la seva vida", estava abandonat i dispers: "Finalment ens estem preocupant" del seu fons, ha dit Pmies.

Ha detallat que gran part de la seva obra --que va comenar a publicar als 50 anys-- va ser en catal, amb algunes publicacions importants en castell: "En canvi, la meva mare va comenar a ser un personatge conegut amb 16 anys, quan va participar en un míting amb Lluís Companys".

Per a ella, la política va ser abans que la literatura, i quan es va posar a escriure ho va fer amb un "psit extraordinari" i amb una experincia de la maternitat en condicions inslites.

La commemoració de l'any arrencar amb un espectacle d'obertura, encara per definir, amb la direcció de Jordi Bosch i la interpretació d'Emma Vilarasau i Jordi Bosch, amb data també per determinar.

Amb dia fixat, el 8 d'octubre se celebrar el 'Simposi Teresa Pmies, Política, Memria i Literatura' a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) que ordenar des d'un punt de vista acadmic i estudiós la figura de Teresa Pmies.

"Hem llenat coses que no havíem de llenar, i hem perdut coses que no havíem d'haver perdut", ha dit Sergi Pmies, que ha avanat que la família espera collaborar d'una manera discreta per aconseguir la naturalitat i recuperació d'un personatge de la literatura amb compromís cultural i tic així com el catalanisme, el feminisme i el comunisme.

La complexitat de Teresa Pmies és que va tocar moltes tecles i el punt d'unió va ser el seu entusiasme, a part del seu idealisme i fora: "No faltaran temes", ha pronosticat.

La celebració de l'any també passar per una exposició itinerant, 'Tot és en els llibres. Teresa Pmies', de la ILC, que ser eminentment divulgativa a fora de sis plafons que tindran diferents cpies per a la seva itinerncia a les biblioteques públiques, l'Institut Catal de les Dones (ICD) i centres de la Conselleria d'Ensenyament.

De fet, les biblioteques de la Generalitat acolliran gran part dels actes de celebració d'aquest aniversari, amb un catleg d'activitats amb espectacles de petit format, xerrades d'especialistes i l'exposició itinerant; de fet, bona part de la commemoració est per definir.