Publicat 07/03/2019 10:03

L'ampliació del permís de paternitat entra en vigor aquest divendres, després de la seva publicació en el BOE

L'ampliació del permís de paternitat entra en vigor aquest divendres, després de la seva publicació en el BOE
CEDIDA

Els pares dels nens nascuts a partir d'aquest divendres gaudiran de vuit setmanes de permís aquest any

MADRID, 7 març (EUROPA PRESS) -

El reial decret llei de mesures urgents per garantir la igualtat entre dones i homes en l'ocupació, que inclou l'ampliació del permís de paternitat fins a equiparar-lo al de maternitat el 2021, entrar en vigor aquest divendres, 8 de mar, després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). La seva entrada en vigor coincideix amb el Dia Internacional de la Dona.

La regulació introduda pel decret en matria d'adaptació de jornada, reducció de jornada per cura del lactant, naixement, adopció, guarda amb finalitats d'adopció i acolliment, així com a les prestacions de Seguretat Social corresponents, ser aplicable als supsits que es produeixin a partir de la seva entrada en vigor.

La publicació en el BOE va ser retardada dos cops després de l'aprovació del decret en el Consell de Ministres del passat divendres 1 de mar. Inicialment, el Govern espanyol va informar que el decret llei es reflectiria en el BOE aquest dimarts 5 de mar amb l'objectiu que entrés en vigor aquest dimecres. No obstant aix, el decret no va ser publicat i les mateixes fonts van allegar que es faria aquest dimecres, cosa que tampoc es va complir. L'últim retard va ser atribut a l'existncia d'un "error en el text que no va poder ser corregit a temps".

8 SETMANES DE PERMÍS EL 2019; 12 EL 2020; I 16 EL 2021

L'últim Consell de Ministres va aprovar l'extensió del permís de paternitat a vuit setmanes el 2019, 12 el 2020 i 16 el 2021, igualant-lo al de maternitat de manera progressiva. Una vegada aprovat, les mesures en ell plasmades entraran en vigor un dia després a la seva publicació en el BOE, encara que el text hagi de ser convalidat posteriorment pel Congrés.

En qualsevol cas, el decret llei ha rebut llum verda i, conseqüentment, el permís per paternitat per a funcionaris i treballadors del sector privat s'elevar gradualment fins al 2021, quan tindran permisos iguals, intransferibles i retributs de 16 setmanes.

Actualment és de cinc setmanes voluntries i dos dies (o quatre si és necessari el desplaament) obligatoris. L'obligatorietat també s'ampliar de manera gradual per al progenitor diferent a la mare: les dues primeres setmanes ininterrompudes després del part seran obligatries el 2019; quatre ho seran el 2020; i sis el 2021. Es gaudiran "a jornada completa".

Aquest punt ha provocat crítiques per part les associacions de famílies. La Plataforma de Permisos Iguals i Intransferibles (PPiiNA) va celebrar l'ampliació del permís, per va avisar de les trampes", en referncia a la simultanetat de les sis primeres setmanes, que "poden conduir al fet que les dones cuidin molt més i durant molt més temps", segons va explicar a Europa Press la portaveu, María Pazos.

També la Plataforma de Mares Feministes per l'Ampliació dels Permisos Transferibles (PETRA) va afirmar que era una "llei patriarcal, perqu augmenta els privilegis dels homes alhora que no té en compte la maternitat com una aportació social fonamental i com una cosa prpia de les dones".

10 SETMANES CADASCUN

Els dos progenitors tindran 10 setmanes més cadascun a distribuir fins al primer any del nounat, i aquestes podran repartir-se a jornada completa o parcial, i en cap cas podran cedir-se. En qualsevol cas, si els dos progenitors decideixen gaudir dels permisos de manera equitativa aquests s'ampliaran en una setmana cadascun.

La vicepresidenta del Govern espanyol i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, va justificar la implantació progressiva del permís "per donar temps suficient a les empreses". També va apellar a la "corresponsabilitat" dels dos progenitors. "La maternitat és una opció lliure de les dones i hem de fer-nos corresponsables tots", va incidir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

L'objectiu de portar aquesta mesura a través del decret llei és poder fer-la efectiva, perqu es va quedar en l'aire en tombar-se els pressupostos generals per part del Congrés dels Diputats. Estava prevista també en la llei d'igualtat laboral que va presentar el grup socialista fa un any al Congrés, la tramitació de la qual va quedar encallada davant l'avanament electoral i la conseqüent dissolució de les Corts Generals.

610 MILIONS DE FINANAMENT

El Govern central estima que el cost econmic d'aquest decret llei rondar el 610 milions d'euros, pressupostat a crrec de la Seguretat Social i el seu "increment de la recaptació" grcies als ingressos més elevats derivats de l'ala del salari mínim i l'augment de la cotització mxima.

En el projecte de llei de pressupostos per al 2019 --tombats pel Congrés-- el Govern central preveia gastar 302 milions més per poder finanar l'ampliació del permís de paternitat a vuit setmanes el 2019.

Segons dades del Ministeri de Treball, la despesa en prestacions per paternitat va experimentar el 2018 un increment anual del 12,2% després de l'entrada en vigor el passat mes de juliol de l'ampliació del permís de quatre a cinc setmanes. D'acord amb aquestes xifres, el nombre de prestacions per paternitat gestionades el 2018 per la Seguretat Social va ascendir a 255.531, un 3,4% menys que el 2017, amb un cost superior als 448 milions d'euros (+12,2%).

OBLIGACIÓ D'UN REGISTRE DE TAULES SALARIALS

Una altra mesura del reial decret llei, i que estava contemplada en la llei d'igualtat laboral del PSOE, és l'exigncia de redacció dels plans d'igualtat a empreses de més de cinquanta treballadors. Les empreses que tenen més de 50 treballadors tindran tres anys per elaborar-los, mentre que es dona un marge d'un any a les empreses que tinguin més de 250 treballadors.

També es recull l'obligatorietat de la publicació de les taules salarials per a empreses, a les quals es tindr accés a través de la representació sindical o delegació personal.

Una altra mesura del decret llei és la recuperació del finanament de les quotes del conveni especial dels cuidadors no professionals de les persones en situació de dependncia a crrec de l'Administració General de l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés