Publicat 2/9/2019 13:14:41 +02:00CET

L'alcalde de Lleida rebutja una "amenaça" d'Endesa i demana condonar el deute dels vulnerables

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo
EUROPA PRESS

LLEIDA, 2 set. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assegurat aquest dilluns que no acceptarà d'Endesa "l'amenaça de privar de drets bàsics com són la llum i l'aigua 1.261 famílies lleidatanes" i ha demanat la condonació del deute.

Pueyo ha assegurat en roda de premsa que la carta que l'Ajuntament va rebre d'Endesa l'1 d'agost "advertia que hi havia un deute de prop d'un milió i mig d'euros que afectava 1.261 famílies considerades vulnerables de Lleida" i que en reclamava el pagament d'un 50% i s'advertia d'una possible suspensió del subministrament, segons ell.

"Entre les grans corporacions i les famílies sempre triarem les famílies. Creiem que el que hem de fer és atendre i protegir les famílies amb vulnerabilitat", ha dit.

L'alcalde republicà ha defensat la Llei 24/2015 que va aprovar el Parlament arran d'una iniciativa legislativa popular i que "prohibeix taxativament els talls de subministrament a persones vulnerables" i, al seu parer, jurídicament té un rang superior al decret estatal del bo social.

L'alcalde ha apuntat que l'Ajuntament planteja tres mesures, una de les quals és demanar "la condonació del deute acumulat a les persones protegides per aquesta llei des del 2015".

En segon lloc, insta els ajuntaments a organitzar-se perquè "cap família no es quedi a les fosques, que cap llar no es quedi aquest hivern sense calor, que cap menor no es quedi desatès", i ha demanat a les diputacions prendre partit per les persones més febles.

La tercera mesura és instar el Govern i especialment les conselleries d'Empresa i de Treball, Assumptes Socials i Famílies "a liderar jurídicament i políticament la defensa dels drets de la ciutadania més vulnerable".

En aquest sentit, s'ha adreçat al Govern per demanar-li: "Fer de paraigua per a la negociació que evidentment haurem de tenir amb les grans companyies i, sobretot, si cal, facilitar recursos per a la gestió d'aquest deute".

ENDESA

Pueyo ha dit que l'Ajuntament no ha enviat resposta formal a la carta d'Endesa, i la companyia ha explicat a Europa Press que alguns ajuntaments als quals va enviar el document sí que s'han posat en contacte amb l'empresa "per ampliar la informació" i que amb alguns consistoris ja hi ha concertades reunions per a aquest mes.

Endesa va assenyalar aquest diumenge el seu "compromís ferm" de consensuar amb les diferents administracions competents com compartir el pagament de tot el deute dels seus clients vulnerables a Catalunya, i va assegurar que no pretén imposar solucions ni ultimàtums, sinó desbloquejar la situació.

"Estem oberts a iniciar una negociació que permeti trobar una solució acordada", van declarar a Europa Press fonts de la companyia, i aquest dilluns el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, presideix una reunió amb diputacions i entitats municipalistes sobre la proposta d'Endesa de l'1 d'agost.