Publicat 24/02/2015 19:26

L'Ajuntament rebutja tortures el 4F i admet la "irregularitat" de perdre el llibre de detencions

El primer teniente de alcalde J.Forn y el gerente de Seguridad J.Delort
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde i responsable de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha rebutjat que hi hagués tortures contra els tres detinguts del cas 4F quan eren custodiats per la Guàrdia Urbana però ha admès "petites irregularitats", com la pèrdua del llibre de detencions.

En roda de premsa al costat del gerent de Seguretat, Joan Delort, Forn ha fet públiques les conclusions de la investigació municipal sobre el cas i ha sentenciat sobre les acusacions de maltractament: "Amb els elements que tenim sobre la taula considerem que no s'han produït".

"Bàsicament la desaparició del llibre és la principal irregularitat", per la qual cosa han obert una investigació, tot i que ja han avançat que el 2006 la tradició era que aquest tipus de llibres no es guardés perquè no hi havia una normativa clara sobre la seva conservació i que els conserven des d'octubre del 2007.

Respecte les sospites que hi va poder haver maltractament als detinguts, tal com recull el documental 'Ciutat Morta' i després de l'informe del Síndic de Greuges, el director de serveis jurídics de l'Ajuntament, Alfred Lacasa, ha indicat que les denúncies dels tres detinguts van ser arxivades per la Justícia perquè no es va poder imputar quan es van produir les ferides que presentaven els detinguts, si durant els aldarulls al carrer o a comissaria.

Després de preguntar-li per què un tall de Rodrigo Lanza que va requerir punts de sutura no apareix en un primer informe mèdic a l'Hospital del Mar i sí al de L'Esperança, on va ser cosit, Lacasa ha justificat que el primer és un informe de derivació, breu, i no tenia per què recollir amb detall totes les ferides.

Per la seva banda, Delort ha detallat que els detinguts van ser atesos per sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a la comissaria de Ciutat Vella i van ser traslladats a l'Hospital del Mar, després al de Sant Pau i finalment van ser derivats a l'Hospital de l'Esperança, sense passar en cap moment per dependències policials entre aquests trasllats.

Sobre si donen el cas per tancat, Forn ha dit que després d'aquest informe municipal "el tema està tancat", tot i que ha deixat la porta oberta que si trobessin alguna prova nova, la derivarien a Fiscalia, tal com van fer amb el mateix documental 'Ciutat Morta'.

Forn ha volgut rebatre algunes acusacions que asseguren que la Guàrdia Urbana és "un cos de torturadors" esgrimint xifres: des del 2010 el cos ha fet 1,5 milions d'intervencions i ha practicat 33.000 detencions, i només s'han tramitat en seu judicial 24 denúncies de particulars contra ella, 14 de les quals han conclòs sense cap condemna (11 arxivaments i tres absolutoris).

CAS BIKINI

Respecte els dos agents de la Urbana que van intervenir en el cas 4F i que després van ser condemnats per tortures a un detingut, que tenen actualment una incapacitació permanent i ja no formen part de la plantilla municipal, l'Ajuntament ha defensat que mai no els han donat una pensió, que no han participat en els processos perquè se'ls concedissin dites incapacitacions i que no van participar en defensa seva.

Alhora, l'informe en les seves conclusions recalca que "no es pot establir una connexió objectiva en les dues sentències" i que, en qualsevol cas, nou agents més van participar en la identificació dels acusats com els implicats en els disturbis al carrer Sant Pere més Baix.

COMPROMISOS

Malgrat donar per tancat el cas i defensar l'actuació municipal, Forn ha anunciat diversos compromisos de millora dins del cos, com per exemple "reforçar el caràcter de la prova en actuacions policials", per la qual cosa s'incorporaran càmeres a les patrulles i només s'utilitzaran les instal·lacions de custòdia de detinguts que comptin amb càmeres i compleixin amb els requisits del Síndic, tal com s'està fent ara.

S'assegurarà que els equips de neteja no actuïn en zones on s'han produït aldarulls o situacions de violència amb persones víctimes o detingudes fins que ho autoritzin els equips d'inspecció tècnica-policial.

A partir d'ara, la Unitat de Règim Intern de la Urbana dependrà directament de la Gerència de Seguretat i no del cap de la Urbana i es rotarà periòdicament el personal policial adscrit a la Unitat de Suport Policial i el que presta el servei nocturn.

Es crearà un Comitè d'Ètica de la Guàrdia Urbana, format per persones independents i representants del cos, que supervisarà el funcionament i les actuacions policials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés