Publicat 11/02/2016 19:04CET

L'Ajuntament de Barcelona impulsarà els concursos de direcció a museus consorciats

Macba
MACBA

La Fabra i Coats treballarà pràctiques artístiques i espais socials

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona impulsarà els concursos públics de direcció als museus i institucions en què participa en forma de consorci, seguint les "polítiques de transparència" i participació, ha informat l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) en un comunicat.

Així, l'Icub vol impulsar casos com el del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), on ara el consistori és majoritari davant de la Generalitat i el Ministeri de Cultura, i ara convocarà un concurs per escollir cap de Programes Públics i de Conservació.

Durant aquest mes de febrer es convocarà el concurs de direcció de La Virreina Centre de la Imatge --de titularitat municipal-- i, després, el del Grec Festival de Barcelona, mentre que es preveu que la direcció del Picasso --també de titularitat municipal-- estigui resolta a mitjans d'any.

Al llarg del mandat, estan previstos també concursos de direcció als museus Etnològic i de les Cultures del Món, així com del Born Centre Cultural (Born CC).

La proposta vol recollir i donar resposta a l'"emergència" de noves formes de fer i pensar les institucions culturals, entenent les pràctiques artístiques i els processos col·lectius com a instruments socialment transformadors.

En aquesta línia, l'Icub ha anunciat que el programa Fabra i Coats Centre d'Art Contemporani de Barcelona treballarà "pràctiques artístiques i espais socials" en la seva programació d'aquest any, que els col·lectius Idenstittat, la Fundició, Sinapsi i Transductors seran els autors del projecte després de guanyar un concurs.

Els autors del programa es plantegen el centre d'art com a "creador i catalitzador d'interaccions entre pràctiques artístiques i espais socials", ha explicat l'Icub, que ha destacat que aquesta adjudicació és la primera que es fa amb criteris de transparència i un concurs de pública concurrència.

La setmana que ve, l'Ajuntament presentarà un nou model de treball a la llum de l'informe 'Nova etapa en la direcció de diversos equipaments i programes culturals', que destaca la necessitat de consolidar els equipaments ja existents abans de crear noves infraestructures.

POLÍTIQUES A LLARG TERMINI

Aquesta ha estat una idea defensada per la comissionada de Cultura de l'Ajuntament, Berta Sureda, en la seva primera compareixença pública per explicar les seves prioritats i anunciar l'elaboració del Pla de Cultures 2016-2026 per marcar el desplegament de les polítiques culturals a mitjà i llarg termini.

En aquesta línia, treballarà per dotar els centres d'una "independència més gran", de manera que puguin desenvolupar el seu treball d'una forma més autònoma i pròxima als ciutadans amb apostes pels teixits culturals de base.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés