Publicat 10/7/2018 18:18:53CET

L'aigua del mar, rica en esperma de meduses i ctenòfors, segons un estudi

CC0 PUBLIC DOMAIN - Archivo

BARCELONA, 10 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'aigua del mar és rica en esperma de meduses i ctenòfors --animals semblats a les meduses--, segons un estudi liderat per investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) --un centre mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

L'estudi, publicat a la revista 'Scientific Reports', assenyala que la proporció del material genètic de l'esperma és especialment abundant, un 33%, en les mostres amb absència d'oxigen.

A causa de la seva abundància, els científics apunten que l'esperma podria tenir un paper rellevant com a font d'aliment per a microorganismes i zooplacton, i que tindrien un impacte notable a la xarxes tròfiques marines, que fins ara havia passat desapercebut.

"Els ecòlegs ens hem de plantejar seriosament el paper que juga l'esperma com a font de nutrients a la xarxa tròfica, especialment en períodes en què els gàmetes són alliberats al mitjà en quantitats ingents", ha ressaltat l'investigador Javier del Camp.

Els resultats de l'estudi també ha identificat un nou grup d'urocordats, uns animals que normalment estan fixats al fons marí i que acostumen a confondre's amb les anemones.

La investigació s'emmarca dins del projecte europeu BioMarks, que té la finalitat d'estudiar la diversitat dels organismes unicel·lulars eucariotes --amb el nucli diferenciat--.

En el marc del projecte, s'han mostrejat columnes d'aigua i sediments d'ambients amb oxigen i sense oxigen, a sis punts: Oslo (Noruega), Roscoff (França), Gijón i Blanes (Espanya), Nàpols (Itàlia) i Varna (Bulgària).

Les mostres es van filtrar amb l'objectiu de separar els microorganismes en funció de la mesura, i a continuació es va extreure el material genètic, que es va seqüenciar.

En totes les mostres es van trobar grans quantitats del gen 18S, omnipresent a les cèl·lules eucariotes i que normalment s'utilitza per identificar-les com si fos un codi de barres, i van observar que una gran part pertanyia a organismes no identificats.

8,5 MILIONS D'ESPÈCIES NO IDENTIFICADES

La troballa confirma que malgrat haver-hi més d'1,5 milions d'espècies animals descrites, es calcula que existeix, com a mínim, 8,5 milions sense identificar, la qual cosa per a l'investigador Iñaki Ruiz-Trillo evidència que "queda molt treball per fer per entendre la diversitat animal marina".

Els investigadors van observar, a més, un elevat percentatge de material genètic en la fracció filtrada més petita, que, tenint en compte que alguns gàmetes animals són petits, el més probable és que procedeixi de l'esperma d'alguns metazoos amb fecundació externa, sobretot ctenòfors i cnidaris.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.