Laia Aguilar (Premi Pla) recrea una història de nostàlgia i el pas del temps en 'Pluja d'estels'

Publicat 7/1/2020 0:29:10CET
Ana Merino i Laia Aguilar guanyadores del 76 Premi Nadal i del 52 Josep Pla, respectivament
EUROPA PRESS

Explora pors i contradiccions al fil d'un retrobament d'amics de la universitat

BARCELONA, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora, guionista i professora Laia Aguilar ha recreat una "història de nostàlgia, el pas del temps i la joventut" en la novel·la 'Pluja d'estels', que la nit d'aquest diumenge ha guanyat el 52 Premi Josep Pla, dotat amb 6.000 euros.

La novel·la, que es publicarà el 5 de febrer, parla del retrobament d'uns amics que ronden els 40 anys, van estudiar junts la carrera de Comunicació Audiovisual i reprenen la tradició de pujar a una casa de Port-Lligat (Girona) on celebraven una festa.

"Però ha passat el temps i un incident tràgic ho ha trencat tot" i tots els personatges hauran de ressituar-se i fer front al dolor, ha avançat l'autora.

D'entrada, els protagonistes de la novel·la fugen constantment del dolor, en viure en una societat en què s'imposa la "tirania de la felicitat", ha criticat Aguilar.

"A les xarxes socials pengem fragments de felicitat, projectem un personatge i el que a mi m'interessa és explorar la part contrària: la part de la vulnerabilitat, del que no projectaríem a les xarxes, tot el que no sabem però que hi és, les pors i les contradiccions", ha remarcat.

Aguilar, que és coneguda per les seves obres de literatura juvenil, ha destacat que, amb la novel·la, no buscava fer un canvi de rumb cap a la literatura per a adults: "A mi em va sortir explicar una història, una que em venia de gust narrar i em sortia de les entranyes".

"He intentat crear una bona història, i m'ha sortit una història d'adults", ha dit, i ha defugit les etiquetes sobre literatura.

Aguilar (Barcelona, 1976), coneguda com a autora de llibres juvenils i guanyadora del Premi Carlemany l'any 2016, va presentar l'obra guanyadora al premi sota el títol 'Uns dies amb els amics', amb el pseudònim de Marina Creus.

EXPERIÈNCIA PERSONAL

La història beu d'una experiència personal després de viure una situació dura que li va fer donar-se compte de la "tirania de la felicitat les 24 hores del dia" en la societat actual.

"On queda el dolor, el fracàs, el sentiment de culpa?", s'ha preguntat l'autora, que ha avançat que els personatges de la novel·la s'enfrontaran a aquest dolor.

Aguilar ha recordat que fa deu anys que el Premi Josep Pla no el guanya una dona (llavors va ser Llucia Ramis), i ha reivindicat a les dones escriptores, a les quals ha dedicat el guardó: tant a les més novelles com a les més veteranes.

Aguilar ha recollit el guardó durant la vetllada literària celebrada a l'Hotel Palace de Barcelona en què tradicionalment es lliuren el Premi Nadal de Novel·la i el Josep Pla de prosa en llengua catalana en la nit de Reis.

Aguilar treballa al món de la televisió, i ha participat com a guionista en sèries com a 'Zoo', 'Ventdelplà', 'El cor de la ciutat', 'Infidels', 'Olor de colònia' i 'Merlí', entre d'altres, i és professora d'escriptura i de guió.

JURAT DEL PREMI

Formen part del jurat d'aquesta edició del Premi Josep Pla, al que s'han presentat 38 obres de tot l'àmbit lingüístic català, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch.

L'any passat va guanyar aquest premi l'escriptor i dramaturg Marc Artigau amb la novel·la 'La vigília', mentre que el Premi Nadal 2019 va recaure en 'Los crímenes de Alicia', de Guillermo Martínez.

Contador