Publicat 08/07/2015 16:33

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (Aqu) ja té una llei pròpia

L.Serrano, F.Pérez (Ivie), J.Prats, J.A.Ferré (AQU), F.X.Grau (URV)
EUROPA PRESS

Crearà noves comissions i criteris per internacionalitzar les universitats

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres una llei pròpia per a l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (Aqu), que fins ara s'inscrivia en la Llei d'Universitats de Catalunya (Luc), amb la finalitat de fomentar la internacionalització, la flexibilitat i la transparència del sistema universitari català.

Amb el suport de CDC, UDC, ERC i PSC i amb l'abstenció de PP, ICV-EUiA, C's i CUP, la norma pretén "respondre als reptes dels pròxims 5-15 anys" que marca la UE, ha declarat als mitjans el director d'Universitats de la Generalitat, Lluís Jofre.

Aquests reptes són flexibilitzar els graus de quatre a tres anys; un nou model de carrera acadèmica "més exigent" en la captació de professorat, que haurà de tenir experiència en una universitat estrangera; internacionalitzar els centres universitaris, i especialitzar-los.

La nova norma facilita que l'Aqu identifiqui nous criteris en acreditar la qualitat de les universitats catalanes, fet que permetrà "donar visibilitat a les fortaleses que tinguin cadascuna de les titulacions", i ajudarà que la decisió dels estudiants per escollir la carrera sigui més conscient.

Actualment, l'agència valora els vectors de la feina --potenciant les pràctiques amb empreses--, la internacionalització i la investigació, però ara podrà incorporar nous criteris, com el foment de l'emprenedoria dels estudiants i l'excel·lència en l'ensenyament, segons Jofre.

NOVES COMISSIONS I OPCIÓ D'APEL·LAR

La llei permetrà a l'Aqu crear comissions --ara només n'existeixen dues: professorat i estudis-- per donar resposta a aquests reptes; entre les quals hi ha una comissió d'apel·lacions que "protegirà millor els drets de les persones i les institucions".

Per primera vegada, també tindrà representants d'estudiants i sindicats, i els perfils dels membres de les comissions s'obriran a la internacionalització en eliminar els requeriments d'edat, tot i que es mantindrà l'excel·lència.

A més, inclou una "autonomia més gran" de l'Aqu en finançar-se a través de contracte-programa amb el Govern a quatre anys vista.

Segons Jofre, l'Aqu ha funcionat bé des que es va crear fa 15 anys i ha permès situar les universitats catalanes a un nivell molt destacat a Espanya i a l'estranger: "Pensem que ara és el moment de fer un pas endavant".

Amb aquestes modificacions, la Generalitat sol·licitarà l'ingrés de l'Aqu a l'agència europea, que ja ha instat a l'agència catalana a incrementar el seu grau d'independència, flexibilitat i transparència.

DEBAT PARLAMENTARI

Fernando Sánchez (PP) ha criticat la representació que inclou el consell de govern de l'Aqu; Marta Vilalta (ERC) ha replicat que "sí que estan representades les entitats a través de dos representants que escolliran els sindicats majoritaris", i ha defensat la llei, com Alicia Romero (PSC), que l'ha qualificat d'importantíssima.

Sánchez ha explicat que el seu grup s'absté perquè considera que es blinda el sistema sense evitar duplicitats, i, a més, per l'"astúcia que regeix l'eix de la política" de CDC, que ha trencat els ponts de confiança i ha creat una agència en la qual penja l'ombra de la sospita i que s'utilitzarà per exportar la idea d'una Catalunya independent; i això ho ha compartit Carlos Carrizosa (C's).

"No es legisla per fer una eina útil, sinó per marcar territori amb un model diferenciat", segons Carrizosa, que ha lamentat que el text no al·ludeixi a la confluència amb la resta de sistemes estatals.

Per a Lorena Vicioso (ICV-EUiA), el nou model aconsegueix una universitat preocupada pels millors rànquings internacionals "en comptes de garantir un servei públic superior", una cosa que comparteix Quim Arrufat (CUP), que ha recordat que l'important no és despuntar per sobre de la resta d'universitats, sinó proporcionar el màxim desenvolupament i benestar a la societat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés