L'advocada Marta Busquets repassa en un llibre els drets sanitaris de les embarassades

Publicat 10/4/2019 11:06:44CET
L'advocada Marta Busquets repassa en un llibre els drets sanitaris de les emba
REMITIDA

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

L'advocada catalana especialitzada en gènere i drets reproductius Marta Busquets aborda els drets de les dones en relació a l'embaràs i el part en 'Mi embarazo y mi parto son míos' (Pol·len Edicions), una guia per a usuàries i professionals que detalla les opcions legals de les quals disposen les mares.

En declaracions a Europa Press, ha subratllat que conèixer els drets que es tenen "és el primer pas necessari per prendre consciència de les possibilitats d'exercir-los" i decidir de manera lliure i informada, apunta.

En aquest sentit, ha explicat que considerava rellevant recopilar-los en una guia per conscienciar que "els drets en l'àmbit de la salut no només continuen plenament en vigor durant l'embaràs i el moment del part, sinó que gaudeixen d'una protecció especial en tractar-se de l'àmbit reproductiu".

Busquets recorda que les usuàries sempre han de ser informades dels beneficis, els riscos i les alternatives de qualsevol prova o intervenció, i han de tenir l'última paraula, fins i tot quan l'embaràs o el part són de risc: "La llei no preveu que una situació de risc sigui una excepció, mentre la persona estigui conscient i pugui decidir".

La lletrada recorda que els protocols mèdics són documents interns que miren d'estandarditzar la manera d'actuar d'un hospital però no suposen una llei d'obligat compliment, i ha apuntat que varien molt d'un centre a un altre i no sempre estan basats en l'última evidència científica: "Són una proposta, però les usuàries poden decidir una altra manera d'actuar després de ser informades".

SEGONA OPINIÓ

Busquets desgrana alguns drets de les mares com el de la segona opinió, rebutjar que hi hagi estudiants al paritori --encara que es tracti d'un hospital universitari--, que els sanitaris que les atenen s'identifiquin amb nom i càrrec, i rebre per part de l'hospital la seva història clínica completa si la sol·liciten, entre d'altres.

A més d'una "visió paternalista" de la Medicina, altres factors que segons l'advocada impedeixen a les usuàries rebre una atenció millor són els escassos recursos dels hospitals, que impedeixen als sanitaris dedicar a cada cas tot el temps necessari, i el fet que la mare es trobi en cada visita amb professionals diferents, ha sostingut.