Publicat 10/04/2019 11:06

L'advocada Marta Busquets repassa en un llibre els drets sanitaris de les embarassades

L'advocada Marta Busquets repassa en un llibre els drets sanitaris de les emba
REMITIDA

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

L'advocada catalana especialitzada en gnere i drets reproductius Marta Busquets aborda els drets de les dones en relació a l'embars i el part en 'Mi embarazo y mi parto son míos' (Pollen Edicions), una guia per a usuries i professionals que detalla les opcions legals de les quals disposen les mares.

En declaracions a Europa Press, ha subratllat que conixer els drets que es tenen "és el primer pas necessari per prendre conscincia de les possibilitats d'exercir-los" i decidir de manera lliure i informada, apunta.

En aquest sentit, ha explicat que considerava rellevant recopilar-los en una guia per conscienciar que "els drets en l'mbit de la salut no només continuen plenament en vigor durant l'embars i el moment del part, sinó que gaudeixen d'una protecció especial en tractar-se de l'mbit reproductiu".

Busquets recorda que les usuries sempre han de ser informades dels beneficis, els riscos i les alternatives de qualsevol prova o intervenció, i han de tenir l'última paraula, fins i tot quan l'embars o el part són de risc: "La llei no preveu que una situació de risc sigui una excepció, mentre la persona estigui conscient i pugui decidir".

La lletrada recorda que els protocols mdics són documents interns que miren d'estandarditzar la manera d'actuar d'un hospital per no suposen una llei d'obligat compliment, i ha apuntat que varien molt d'un centre a un altre i no sempre estan basats en l'última evidncia científica: "Són una proposta, per les usuries poden decidir una altra manera d'actuar després de ser informades".

SEGONA OPINIÓ

Busquets desgrana alguns drets de les mares com el de la segona opinió, rebutjar que hi hagi estudiants al paritori --encara que es tracti d'un hospital universitari--, que els sanitaris que les atenen s'identifiquin amb nom i crrec, i rebre per part de l'hospital la seva histria clínica completa si la solliciten, entre d'altres.

A més d'una "visió paternalista" de la Medicina, altres factors que segons l'advocada impedeixen a les usuries rebre una atenció millor són els escassos recursos dels hospitals, que impedeixen als sanitaris dedicar a cada cas tot el temps necessari, i el fet que la mare es trobi en cada visita amb professionals diferents, ha sostingut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés