Publicat 25/11/2019 17:37:20 +01:00CET

L'acusació nega la "versió incoherent" d'El Chicle, que "va sortir a caçar" i va portar Diana a Asados per "forçar-la"

Vista general de la sessió final del judici pel crim de Diana Quer on hi ha una pantalla amb imatges del presumpte assassí de Diana, José Enrique Abuín Gey, àlies 'El Chicle', a Santiago de Compostel·la/Galícia (Espanya), 22 de novembre del 2019.
Álvaro Ballesteros - Europa Press

"L'única pena perpètua que hi ha aquí és la que té la família de Diana", ha subratllat Ricardo Pérez Lama

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

L'acusació particular en el judici per l'assassinat de Diana Quer ha incidit aquest dilluns en la "versió incoherent" d'Enrique Abuín, que "menteix, menteix i menteix" sobre els fets del 22 d'agost del 2016 quan, segons les seves declaracions, "va sortir a caçar" Diana Quer i, després d'agredir-la, la va portar a la nau abandonada d'Asados en el seu vehicle per "forçar-la sexualment".

"Vam dir a l'inici que era com una pel·lícula de terror. Doncs bé, terror si, però pel·lícula no. Això és la realitat", ha dit l'advocat Ricardo Pérez Lama, que representa la família de la víctima, durant els seus al·legats finals, que s'han allargat durant més d'hora i mitja.

En els al·legats, el lletrat ha volgut incidir en les proves i indicis desenvolupats durant les nou sessions de judici, però també en el "sentit comú profundíssim" que, en les paraules del pare de Diana, diu que El Chicle "no va agafar" la jove aquella matinada "per portar-la a missa".

Per Pérez Lama, Diana "va començar" a ajudar els investigadors fins i tot abans de l'atac, i els va donar "pistes". "Ens va dir que tenia por, que l'asstejaven", ha dit l'advocat al jurat popular, en referència als missatges de Whatsapp que va enviar a un amic moments abans de desaparèixer. "Quan una noia, a tres quarts de tres del matí, diu 'm'estic acollonant', això no es pot banalitzar", ha explicat l'advocat, per qui "Diana tenia motius suficients per estar 'acollonada', com ella deia en el seu missatge".

Després d'agrair l'"extraordinària tasca" de la Guàrdia Civil en aquest cas, Ricardo Pérez Lama ha demanat als jurats que tinguin en compte que, a més de proves directes, poden existir "proves indiciàries" i que cal "veure les coses en conjunt". Per exemplificar-ho, ha recorregut a la sentència per l'assassinat d'Asunta Basterra, en la qual ell mateix va exercir també com a acusació popular.

VA SORTIR "A CAÇAR"

En aquesta línia, ha recordat que Enrique Abuín és l'"autor confés" de la mort de Diana i que ofereix una versió "plena d'incoherències" i de "mentides" sobre els fets d'aquella matinada.

En particular, s'ha referit a les localitzacions dels telèfons tant de Diana com d'Enrique Abuín, que contradiuen la seva versió, a més dels testimonis que asseguren que no es va robar gasoil aquella nit o el fet que s'estés a la nau d'Asados "com a mínim una hora i 24 minuts", així com el fet que els forenses hagin assenyalat la brida com l'"arma homicida" en vista de les lesions als ossos del coll.

"La versió de l'acusat és totalment falsa, contradictòria, elusiva. Menteix i menteix i torna a mentir", ha dit l'advocat en el seu al·legat, en el qual ha assegurat que Enrique Abuín "estava al Passeig Marlés" d'A Pobra aquella nit --actual Passeig del Arenal-- "per caçar" i va interceptar Diana en un encreuament entre aquesta via i el carrer Venecia, on la posiciona el seu mòbil i no on ell va dir que havia anat a robar gasoil. "De robatori no hi ha cap", ha explicat l'advocat, "ell va anar a caçar, aquesta és la realitat".

En diverses ocasions, el lletrat ha dit als jurats que no han de "tenir dubtes" que Diana "estava viva" a A Pobra, i quan va arribar a Asados. "La posa viva al maleter, perquè el que pretén és abusar d'ella, violar-la", ha afegit l'advocat, per qui el fet que la "sotmetés amb cintes i brides" evidencia que encara era viva quan la transportava, perquè "si estigués morta no caldria cap brida". "Els indicis ens demostren inapel·lablement que Diana estava viva", ha dit.

Per a Pérez Lama, Enrique Abuín "va buscar impunitat per fer amb Diana el que li va donar la gana" a la nau d'Asados, on la va traslladar "viva" i on la "va despullar". "No dona una explicació raonable de per què s'està almenys una hora i vint minuts en aquella nau. Per què? Perquè Diana està viva. La mata a Asados perquè no el descobreixin", ha afegit.

"L'acusat pretén fer-los creure que no va agredir Diana i això no s'ho creu ningú, ni tan sols ell", ha dit el lletrat, per qui l'"únic final possible" d'aquesta actitud "era forçar-la sexualment" mentre la tenia la seva mercè totalment, atemorida, indefensa, incomunicada i sense cap possibilitat de defensar-se", en el que ha qualificat d'"acte de dominació".

Pérez Lama ha esmentat també l'edema vulvar assenyalat per un dels forenses, José Blanco Pampín, per avalar aquesta qüestió, i ha defensat l'aplicació del Teorema de Bayes, que apunta a un mòbil sexual.

LA "PENA PERPÈTUA" DE LA FAMÍLIA

D'altra banda, ha esmentat les dificultats de moure's "mentre manipula un cadàver" per l'interior de la nau d'Asados "sense llum", cosa que ha qualificat d'"impossible". "No li donin més voltes, és impossible", ha resolt.

Finalment, també ha establert paral·lelismes entre aquest cas i altres, com ara l'intent d'agressió a Boiro pel qual El Chicle ja ha estat condemnat, i ha desmuntat el seu penediment mentre recordava que, l'endemà de matar Diana, Enrique Abuín "se'n va anar a la platja" amb "normalitat".

"L'única pena perpètua que hi ha aquí és la que té la família de Diana", ha subratllat Pérez Lama. "Quan vegin aquestes fotos, posin-li la cara d'una nena que es diu Diana Quer, que va ser assassinada d'una manera terrible i absurda", ha conclòs.