Actualitzat 05/10/2015 17:29

L'activitat agrícola i forestal augmenta un 15% la biomassa mundial

BARCELONA, 5 oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional amb participació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) ha constat que l'activitat agrícola i forestal augmenta un 15% la producció de biomassa després d'estimar la producció de biomassa en els ecosistemes de tot el planeta, ha informat aquest dilluns el centre en un comunicat.

L'estudi, publicat en la revista 'Nature Geoscience', ha comprovat que l'activitat humana "millora la productivitat dels ecosistemes" perquè transformen en biomassa un 60% del carboni que assimilen durant la fotosíntesi, mentre que els naturals ho fan en un 45%.

Els científics han comprovat aquest fet en sis tipus principals d'ecosistemes del planeta --boscos, prats, cultius, tundres, boreals i aiguamolls--.

"A nivell global i independentment del clima i la vegetació tots els ecosistemes gestionats per l'activitat humana generen biomassa de manera més eficient", ha explicat el director de l'Ecologia Global del Creaf Josep Peñuelas.

Segons el Creaf, aquest estudi ajudarà a fer projeccions de futur i a prendre decisions polítiques per mantenir una producció de biomassa, aliments, fusta i fibres naturals que doni resposta al creixement accelerat de la població mundial.

A més, es podrà quantificar millor el carboni que són capaços de segrestar els ecosistemes i planificar estratègies de gestió que disminueixin la quantitat de CO2 en l'atmosfera.

ECOSISTEMES DEL MÓN

Peñuelas ha destacat que durant la història, els humans s'han esforçat per aportar el màxim de recursos a les plantes i així augmentar la seva productivitat de fusta, fibres o aliments: "Amb aquest estudi hem quantificat el que ha representat aquesta gestió històrica dels ecosistemes del món".

Ha posat com a exemple la fertilització de les pastures, que incrementa l'estoc de nutrients de l'ecosistema, o l'aclarida de boscos, que augmenta la disponibilitat de nutrients per cada arbre individual en reduir la competència entre elles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés