Publicat 17/05/2021 23:32CET

L'acord d'ERC i Junts contempla una prova pilot d'una renda bàsica universal

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès (i) i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez (d) durant el seu acord en els jardins del Palau Robert, a 17 de maig de 2021, a Barcelona, Catalunya (Espanya)
David Zorrakino - Europa Press

Recull més professionals per a la vacunació i concretar la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

L'acord de Govern ERC-Junts per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat contempla una prova pilot per "avaluar les possibilitats i els impactes" de la renda bàsica universal i de feina garantida, aspecte que estava inclòs en el pacte entre els republicans i la CUP.

Segons l'acord, recollit per Europa Press, es crearia una Oficina per al pla pilot de renda bàsica, que dependria de la Conselleria de Presidència (ERC), malgrat que Drets Socials és un departament que comptarà amb un titular de Junts.

Ambdues formacions volen reordenar i compactar les prestacions econòmiques socials, incloent la renda garantida de ciutadania i exigint el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital, que la Generalitat gestioni el 100% dels recursos procedents del 0,7% de l'IRPF i l'acord contempla un Pla Integral d'Abordatge del Sensellarisme.

També conté garantir l'accés als subministraments bàsics de la llar a les persones i famílies en situació d'exclusió social o en risc d'estar-ho, així com la creació d'una plataforma telemàtica i un òrgan centralitzat de gestió, destinant-hi els recursos necessaris.

ERC i Junts aposten per un pla de rescat social per a la crisi de la Covid-19, amb la mobilització "de forma immediata" de 700 milions d'euros per fomentar la contractació de joves, dones, més grans de 45 anys i persones en situació de vulnerabilitat.

SALUT I VACUNACIÓ

L'acord proposa un Pacte Nacional de Salut amb la participació de tots els agents i dotar el pressupost destinat a polítiques sanitàries i socials amb 5.000 milions d'euros addicionals durant els propers cinc anys, mitjançant la millora del finançament de la Generalitat.

Contempla la creació d'una Agència Integrada Social i Sanitària, com a gestora dels recursos sociosanitaris per a la tercera edat i la diversitat funcional, participada per les conselleries de Drets Socials i Salut; reforçar l'atenció primària amb una inversió global de prop de 300 milions d'euros en tres anys; aprovar un Pacte Nacional per la Salut Mental; i reformular l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Sobre la pandèmia, l'acord recull el desplegament i acceleració del pla de vacunació amb la contractació de 3.700 professionals per efectuar la vacunació massiva, la implementació del testeig massiu d'antígens i PCR, aprofitant la xarxa sanitària i de farmàcia per controlar els brots, millorar el sistema de rastreig i adaptar les restriccions de manera descentralitzada, en funció de les dades sanitàries i demogràfics.

L'acord recull la voluntat de les formacions d'ampliar i actualitzar el model del servei de primera acollida; aprovar, desplegar i dotar de pressupost el Pla Nacional de Joventut; la creació del Pla Integral de Suport a les Famílies 2022-2025; i una nova llei de l'esport i l'activitat física a partir del Pacte Nacional de l'Activitat Física.

JOCS OLÍMPICS

El pacte remarca concretar la candidatura Pirineus-Barcelona per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern a partir "d'un ampli consens territorial, social i polític que garanteixi la seva governança social i ambiental", i l'impuls de totes les iniciatives per al reconeixement oficial de les seleccions esportives catalanes i del Comitè Olímpic Català.

En l'àmbit educatiu, ERC i Junts volen incrementar progressivament el pressupost fins a aproximar-se al 6% del PIB que recull la Llei d'Educació de Catalunya; desplegar el Pacte contra la Segregració Escolar; l'universalització i "gratuïtat progressiva" de l'educació 0-3 anys; elaborar un nou currículum de Batxillerat en clau competencial, i preservar el català com a llengua vehicular i enfortir el model d'immersió.

PACTI NACIONAL PER LA LLENGUA

ERC i Junts advoquen per impulsar un Pacte Nacional per la Llengua per protegir, incentivar i incrementar l'ús del català en tots els sectors, i donar compliment a la Llei del cinema català amb l'objectiu d'incrementar la quota de pantalla de productes produïts, doblegats o subtitulats en català i occità.

L'acord contempla enfortir el lideratge de la CCMA, amb "una direcció professionalitzada, finançament suficient i estable, plantilla proporcionada, rejovenida i diversa", i impulsar un pla de xoc per reactivar el sector audiovisual, així com promoure la coordinació d'aquest sector de Catalunya, Comunitat Valenciana i Balears.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés