Publicat 17/02/2015 18:53

L'ACM intercedeix per millorar la RMI més que per una renda garantida de ciutadania

M.Vilella (ACM), A.Salvadó (FMC) y A.Gasol (Col.Economistas)
EUROPA PRESS

La FMC remarca que els programes de garantia de renda són "la base" de les polítiques socials

BARCELONA, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha intercedit aquest dimarts per millorar la renda mínima d'inserció (RMI) més que per una renda garantida de ciutadania --prestació econòmica mensual per garantir que ningú visqui sota el llindar de la pobresa--, de la qual ha dubtat que millori a la primera.

Ho ha dit a la Comissió de Benestar del Parlament la representant de l'ACM Montserrat Vilella sobre la proposició de llei de la renda garantida de ciutadania, que ha demanat als grups parlamentaris que una renda d'aquest tipus s'ha de dimensionar: "Si creen un dret subjectiu amb cost econòmic, mirin si es pot assumir".

La proposició d'una renda garantida de ciutadania va arribar en forma d'Iniciativa Legislativa Popular (ILP), la primera que va arribar al ple en aquesta legislatura i que va recollir 121.191 firmes.

Vilella ha intercedit per millorar l'actual RMI buscant el finançament adequat i ha considerat que desenvolupar-la bé "pot donar més joc" que una renda garantida de ciutadania.

Ha sostingut que dubta que millori l'actual RMI, "l'empitjora", i ha assegurat que s'han de definir els perfils als qui va dirigida una renda d'aquest tipus perquè no hi pot haver una mateixa solució per tots.

Ha dubtat també que una renda garantida de ciutadania permeti apoderar les persones, i ha remarcat que els serveis socials poden ajudar però no mantenir, i ha sostingut que qualsevol renda garantida que es creï ha de "ser rigorosa en permetre'n la sortida".

CANYA I PEIX

"Sempre havia sentit que per combatre la pobresa s'havia de donar canya i no peix, la renda garantida és peix", ha dit Vilella, a la qual cosa la diputada d'ICV-EUiA Laura Massana ha contestat que han estat les polítiques d'austeritat les que han robat la canya.

El vicepresident de la Comissió de Benestar i Acció Social de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Antoni Salvadó, ha sostingut que la RMI té un "problema de cobertura".

Salvadó ha remarcat que els programes de garantia de renda són "la base" de la política social, lamentant així que pateixin retallades successives, i ha explicat que els ajuntaments se sentin sols davant l'emergència social davant la reducció d'aportacions de la resta d'administracions.

Ha afirmat que sense la recuperació d'un sistema de garantia de rendes "s'acabarà caient en un assistencialisme precari".

Ha explicat que els serveis socials municipals han vist créixer la gent que demana els seus serveis els últims anys i que gairebé no tenen res a veure amb el perfil de la "vella pobresa", són gent sense feina que han acabat les ajudes contributives.

L'interventor del Col·legi d'Economistes Anton Gasol ha afirmat que qualsevol regulació ha d'anar acompanyada de la seva viabilitat econòmica i valorar-ne l'impacte fiscal i pressupostari i en l'economia en general.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés