Actualitzat 18/06/2015 13:12

L'Acadèmia de Farmàcia avisa del retorn de malalties que les vacunes han "contingut"

La RAFC alerta del riesgo de no vacunar a los niños
Foto: EUROPA PRESS

Afirma que "l'efectivitat de les vacunes és de les coses més ben estudiades i investigades"

   BARCELONA, 18 Juny (EUROPA PRESS) -

   El president de la Reial Acadèmia de Farmàcia Catalana (RAFC), Josep Maria Ventura, ha alertat aquest dijous que no vacunar els nens augmenta el risc de reaparició de moltes malalties infeccioses que estan "latents i contingudes" gràcies als programes de vacunació infantil, a la llum del contagi de diftèria del nen de sis anys d'Olot (Girona) que porta tres setmanes ingressat en estat molt greu en la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

   Ho ha fet en la roda de premsa de presentació del document de recomanacions 'Vacunacions i Salut Pública', en què també ha participat el president de la Comissió Científica de la RAFC, Jaume Piulats; la representant del Departament de Salut Pública de la Universitat de Barcelona (UB), Àngela Domínguez, i el representant del Servei de Microbiologia del Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola.

   El document de la RAFC destaca que les vacunes representen l'estratègia preventiva "més beneficiosa" que existeix en matèria de salut pública, pel que són essencials elevades taxes de cobertura per immunitzar tots els grups de població i evitar el ressorgiment de malalties que estan controlades, com la diftèria, el xarampió i la tos ferina, ha destacat Ventura.

   "No vacunar els nens dificulta la immunitat col·lectiva i augmenta el risc de reaparició de malalties gairebé controlades", ha sentenciat Piulats que ha destacat que el cas del nen d'Olot, que no estava vacunat, reobre el debat del paper dels pares davant de la vacunació i la necessitat que sigui o no obligatòria, cosa que la RAFC no concreta en el seu document.

   Sí que recomana que "és millor que la gent es vacuni per convicció i no per obligació", pel que insta els legisladors a prendre mesures en aquest sentit i aconseguir que no calin els missatges dels grups antivacunes, que han repercutit en un lleuger increment dels nens que no estan vacunats --representen prop del 5%--, ha destacat Pumarola.

IMMUNITAT COL·LECTIVA

   Ha afegit que cal explicar als pares que la disminució de les taxes de cobertura vacunal "dificulta la immunitat col·lectiva", per la qual cosa no immunitzar els fills posa en risc les persones del seu entorn, a més d'ells mateixos.

   Sobre aquest aspecte, Domínguez ha destacat que "el benefici de la vacunació té un component individual i un altre col·lectiu", i ha lamentat que els grups antivacunes no tinguin la sensació de risc ni por de contraure malalties controlades.

   "Al contrari, existeix una preocupació creixent per la seguretat de les vacunes i els seus possibles efectes adversos", que en realitat són benignes i d'escassa transcendència clínica, segons ha concretat l'experta en salut pública.

   De fet, Piulats ha precisat que "l'efectivitat de les vacunes és de les coses més ben estudiades i investigades", i ha afegit que els científics de la RAFC estan molt sorpresos que es posi en dubte la seva eficàcia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés