Publicat 29/11/2021 17:41

L'Acab alerta que el 47% de les alumnes de secundria es vol aprimar, segons un estudi

Acab creu que el sistema sanitari "no est preparat" per abordar l'augment de casos de TCA després de la pandmia
ACAB

L'associació rep més del doble de peticions que el 2019 i aquest any arribar a les 5.000

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Contra l'Anorxia i la Bulímia (Acab) ha alertat que un 47% de les noies de secundria es vol aprimar, segons dades d'un estudi de l'Acab que s'ha presentat en una roda de premsa aquest dilluns, i en el qual s'ha enquestat 5.135 alumnes de secundria a Catalunya.

La directora de l'associació, Sara Bujalance, ha sostingut que, tot i que en una societat occidental en qu el culte al cos i a estar prims pot no sonar alarmant, "que la meitat de les adolescents expressi aquest desig d'aprimar-se, relacionat amb la insatisfacció corporal, pot motivar fcilment comportaments relacionats amb la conducta alimentria".

A més a més, l'estudi també ha concls que un 41% de les enquestades ha fet dieta sense control mdic per aprimar-se, una xifra que abans de la pandmia --2019-- era del 34% i que, en el cas dels nois, s'ha mantingut estable, i passa del 22 al 23%.

En el cas dels nois, també ha augmentat la insatisfacció corporal després de la pandmia: en dades del 2019-20, un 15% expressava el desig i voluntat de perdre pes, mentre que ara ho fan un de cada cinc (21%).

EFECTES DE LA PANDMIA

La pandmia ha augmentat la rapidesa en qu s'agreugen els casos, de manera que es requereixen tractaments amb més recursos, i l'associació ha advertit que la majoria d'unitats tenen els llits plens i amb llista d'espera.

Bujalance també ha explicat que la pandmia i el confinament han fet que un 70% dels adolescents facin almenys un pat en família diari, la qual cosa ha considerat que és un "factor de protecció important".

No obstant aix, ha lamentat que, si es té en compte l'escenari de la pandmia a grans trets, aquest factor de protecció no ha estat suficient davant el "gran augment" dels factors de risc.

Segons la responsable de l'Acab, entre els factors de vulnerabilitat, han detectat especialment les famílies monoparentals amb un fill o filla amb un trastorn de la conducta alimentria (TCA), amb ingressos "justos" i altres crregues familiars, totes situacions que poden derivar en el fet que l'adult també desenvolupi un quadre de salut mental.

Sobre l'augment de l'ús de les xarxes socials pels confinaments, tot i que faciliten les relacions entre els adolescents, són un element de risc per a aquest grup d'edat perqu el "culte al cos hi és molt present" i afavoreix la insatisfacció corporal dels joves, ha apuntat Bujalance.

SISTEMA SANITARI

A l'Acab reben més del doble de peticions que el 2019, aquest any --com el 2020-- arribaran a les 5.000 anuals i han considerat que el sistema sanitari "no est preparat per abordar aquesta situació", mentre que han apostat per la detecció i intervenció precoces.

L'entitat, en collaboració amb la conselleria d'Educació de la Generalitat, forma orientadors escolars i també aules hospitalries perqu els centres educatius són la "segona llar" dels adolescents, ha justificat la directora de l'Acab.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés