Actualitzat 18/10/2018 20:19

L'abordatge i seguiment de poblacions minoritàries amb VIH, reptes de futur de la patologia

Prueba del VIH
OMS EUROPA - Archivo

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

Una jornada científica promoguda per Gilead ha abordat aquest dimecres a Barcelona com abordar i fer seguiment dels pacients VIH en tres poblacions minoritàries: els nens i adolescents, les persones d'edat avançada i els diagnosticats tardanament (late presenters).

Han analitzat solucions o alternatives per reenfocar el seu control assistencial, segons un comunicat dels organitzadors, la companyia d'investigació farmacèutica Gilead Sciences Inc.

Es considera un problema pendent malgrat que l'evolució del tractament antirretroviral ha revolucionat el pronòstic i la supervivència dels infectats per VIH, reduint la seva mortalitat i millorant la seva qualitat de vida.

Per això, la reunió s'ha centrat en la dificultat del control i seguiment en la pràctica clínica d'aquestes tres poblacions minoritàries, debatent què pot dificultar l'adherència i l'impacte del tractament antirretroviral en el desenvolupament i creixement de nens i adolescents.

NENS I ADOLESCENTS

Aquests pacients s'han infectat per transmissió directa de la mare, però pot ser que siguin adults sense dificultats perquè els tractaments actuals són innovadors, eficaços, menys tòxics i en un sol comprimit, així que aquests joves tenen millor esperança de vida que els seus pares i podran tenir descendència sense cap problema.

També s'han tractat les comorbiditatss i deterioracions funcionals i/o cognitives relacionades amb l'envelliment d'aquests pacients, que poden complicar el tractament i la complexitat fàrmaco-terapèutica que dificulta l'adherència i augmenta el risc de les interaccions medicamentoses.

DIAGNOSTICATS TARDANAMENT

A més, s'han analitzat les raons del "pobre compliment" del tractament antirretroviral (TARV) en un important grup de diagnosticats tardanament, els possibles marcadors per a la seva prevenció, solucions i la importància de coordinar-se amb atenció primària.

El doctor Hernando Knobel ha constatat com un gran repte tractar el pacient avançat, per la seva dificultat d'accés al sistema sanitari, l'acceptació i constància amb el tractament, la correcta adherència i la retenció en l'atenció sanitària.

"Són pacients amb els quals tenim problemes per introduir-los i mantenir-los en el sistema sanitari", ha dit, i ha afegit que el perfil d'aquestes persones pot variar però que un alt percentatge són immigrants, consumidors o exconsumidors de droga per via parenteral o pacients amb distròfia social.

Knobel (Hospital del Mar) és un dels coordinadors de la jornada, al costat dels doctors Claudia Fortuny (Hospital Sant Joan de Déu), Juan Tiraboschi (Hospital Universitari de Bellvitge) i Eugenia Negredo (Hospital Germans Trias i Pujol)




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés