Publicat 3/4/2019 16:32:33 +02:00CET

L'abat de Montserrat veu en la cultura una aliada per "obrir camins" a solucions polítiques

Sergi Pmies, Ingrid Guardiola, Melcior Menges i Sebasti Alzamora, Premis Serra
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, veu la cultura com una aliada per "obrir camins" a solucions polítiques i socials actuals, i ha defensat que aquest mbit es fixi tant en els temes que més es parla, com en els que menys.

"La reflexió i la feina cultural s'han de fixar tant en els temes que se'n parla més, com la situació política i social de Catalunya, com en aquells que se'n parla menys, com la marginació, els immigrants, les desigualtats socials creixents i el descens de recursos per atendre necessitats", ha dit en la clausura de l'entrega dels Premis Crítica Serra d'Or 2019.

Ha iniciat el discurs alludint les seves paraules de l'any passat sobre Salvador Espriu: "Veient la situació tan difícil que passava el nostre país, vaig recordar aquelles 'cisternes seques' i els 'cims pujats per esglaons de lentes hores' dels quals parla el poeta".

Soler ha lamentat que, un any després, el panorama continua sent difícil, i "els núvols negres" que cobreixen la llengua catalana, la cultura i els mitjans que la difonen no s'han esvat.

Al seu parer, "el camí segueix sent lent i empinat", per és necessari no desanimar-se perqu el cansament mereix la pena per arribar a noves realitats.

Ha destacat la feina seriosa que hi ha darrere de cadascun dels premiats, la precisió i la imparcialitat dels jurats, i ha remarcat que "l'alta valoració" d'aquests guardons testimonien un present fecund.

"NOU HUMANISME"

Soler ha considerat la cultura com un lloc que ofereix espais de bellesa i harmonia i que contribueixen al fet que les persones trobin un equilibri interior, la pau i la mateixa recerca de plenitud.

Per a l'abat, la cultura actual ha de contribuir a crear un "nou humanisme" atent amb les persones i els seus problemes, que faci comprendre els anhels i les dificultats, i també ha d'ajudar a l'experincia rdua de comprendre's a un mateix.