Publicat 30/04/2014 14:41

L'abat de Montserrat apel·la als "bons fruits" de la immersió per mantenir-la a les escoles

El abad de Montserrat, Josep Maria Soler
EUROPA PRESS

Massot carrega contra les "agressions constants" al català per part del Govern espanyol

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha ressaltat aquest dimecres la necessitat de mantenir el model d'immersió lingüística a les escoles catalanes, en nom dels "bons fruits" cultivats per aquest sistema, sense detriment del coneixement d'altres llengües.

Després de lliurar els premis Crítica Serra d'Or 2014, que atorga l'Abadia de Montserrat, Soler ha destacat la importància de treballar per l'"ús de la llengua ben parlada" en la societat catalana i ampliar-ne la difusió a la vida quotidiana.

Segons l'abat, els guardons comporten "un alè d'aire fresc que permet constatar palpablement que tant la literatura com l'àmbit de la cultura catalanes gaudeixen de bona salut", malgrat la crisi del sector editorial, que no aconsegueix tapar el talent, creativitat i voluntat de tirar endavant.

Ha remarcat que "la cultura catalana és cada vegada més coneguda i valorada a l'estranger", i ha recordat Max Cahner, Josep Maria Castellet i Albert Manent, morts fa poc, als quals ha professat admiració i desig de continuar amb la seva tasca.

El director de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Josep Massot i Muntaner, ha recordat els citats homes de lletres morts, com també Sebastià Benet i Modest Prat, aquest últim, especialment preocupat pel futur de la llengua i la cultura en una tasca que "cada vegada resulta més complexa i més urgent".

"Ens inquieten les agressions constants al català per part d'organismes estatals i per part del mateix Ministeri de Madrid que hauria de vetllar per totes les llengües i no només per les que per un dret de conquesta iniciat el segle XVIII i reafirmat durant el segle XX, es considera llengua comuna", ha asseverat Massot.

Ha lamentat "episodis esperpèntics com la creació d'una estrambòtica Lapao" per substituir el nom de català a la franja de Ponent o la campanya del PP balear per trencar la unitat de l'estàndard oral i per dinamitar el consens en matèria lingüística que s'havia aconseguit a base de concessions mútues i de paciència infinita a partir de la mort de Franco, ha assegurat.

"Ens intranquil·litzen les maniobres inacabables dels 'blaveros' valencians que ara fins i tot volien suprimir o domesticar una Acadèmia que no ha servit per consagrar la suposada independència de la llengua valenciana", ha assenyalat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés