Publicat 22/11/2015 12:03

L'11 de Setembre, la sardana i Companys, fets més recordats en els monuments catalans

BARCELONA, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

L'11 de Setembre, la sardana, l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, el compositor Anselm Clavé i el músic Pau Casals són els fets i els personatges més recordats en monuments commemoratius en parcs, places i avingudes de les ciutats catalanes, segons un estudi de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

La investigació ha donat peu a la publicació d'un espai web amb un repertori de més de 1.200 monuments, des de modestos monòlits fins a grans grups escultòrics.

El web 'monuments.iec.cat' inclou un mapa interactiu, una base de dades que permet fer recerques per municipi, tema, autor, any o períodes determinats, i diferents estudis amb els resultats del projecte, a més d'una fitxa per a cada monument.

L'estudi comprèn totes les capitals de comarca i els municipis de 10.000 habitants, que són els que solen tenir monuments commemoratius, malgrat que també s'hi inclouen altres mouments singulars de municipis de menys població.

L'11 de setembre lidera els fets més recordats en els monuments públics, amb 49; seguit de la sardana, amb 47; Companys, amb 35; Clavé, amb 33, i Casals, amb 17.

En aquest repertori de monuments han quedat fora els de temàtica religiosa, i només es recullen els que tenen relació directa amb la història de la població; de plaques als murs dels edificis només s'hi han inclòs les singulars, i tampoc s'han tingut en compte els cementiris, excepte els monuments d'específic caràcter civicopolític.

El web inclou un espai amb tres estudis: un que analitza els fets i personatges més recordats de l'espai públic; el segon sobre els monuments erigits fora de Barcelona entre 1880 i 1918; i el tercer, sobre els monuments erigits a la capital catalana a partir de 1977.

L'IEC vol contribuir a donar a conèixer i valorar els monuments commemoratius que formen part del patrimoni públic, i considera que la memòria permanent al carrer s'hi plasma, mostra com els poders municipals i la societat civil han anat configurant un imaginari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés