Publicado 21/05/2021 16:01

L'11% dels andorrans va estar exposat al SARS-CoV-2 durant la primera onada, segons un estudi

Marc Pons d'Actua Innovació i la doctora Cristina Royo amb el doctor Antoni Plasncia en pantalla, en la roda de premsa.
EUROPA PRESS

S'ha publicat l'estudi de seroprevalena que es va fer a partir del doble cribratge poblacional

ESCALDES-ENGORDANY (ANDORRA), 21 maig (EUROPA PRESS) -

L'11% de la població andorrana va estar exposada al coronavirus SARS-CoV-2 durant la primera onada de la pandmia, segons conclou l'estudi a partir del doble cribratge massiu que es va dur a terme el maig del 2020 a Andorra per determinar la prevalena d'anticossos i que s'ha publicat aquest divendres a la revista 'The Lancet Regional Health'.

Els responsables de l'estudi, coordinat pel Servei Andorr d'Atenció Sanitria (SAAS) amb la collaboració de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'organisme andorr Actua Innovació, n'han presentat en una roda de premsa les principals conclusions.

La primera autora de l'estudi i investigadora del SAAS, la doctora Cristina Royo, ha assenyalat, entre altres conclusions, que la primera onada va afectar més les persones de més de 80 anys i els grups d'edat entre 50 i 59 anys i els joves d'entre 10 i 19.

També ha puntualitzat que la prevalena entre els treballadors temporers i a zones de més relació amb el turisme també va ser més elevada, fins i tot "per damunt" dels professionals de la salut.

Una altra conclusió a la qual s'ha arribat és que el 95% dels casos van ser asimptomtics i que el virus també va afectar més els nuclis convivents més extensos, que van arribar a registrar una prevalena del 13% a les llars d'entre 3 i 5 convivents.

CONTRIBUCIONS DE L'ESTUDI

En l'estudi, hi va participar el 91% de la població d'Andorra, 70.624 habitants, i tal com ha destacat el director general d'ISGlobal, el doctor Antoni Plasncia, "és el primer estudi d'mbit nacional amb aquesta exhaustivitat".

Així, ha perms identificar els punts crítics d'infecció i ha ajudat a dissenyar les mesures que s'han adoptat per contenir la pandmia durant les següents onades perqu ha assenyalat els grups de més risc: gent d'edat avanada, el sector del turisme i l'escola.

A escala més global, l'estudi ha estat una "inversió de futur", en paraules de Plasncia, perqu ha contribut a veure com prevenir i respondre a altres pandmies que poden arribar.

Així mateix, també ha servit per mostrar que a Andorra "es pot fer cincia pionera" i experiments com aquest en favor de la salut, ha manifestat el director d'Actua Innovació, Marc Pons.

En aquest sentit, Plasncia ha afegit que a Andorra es poden fer estudis "a escala factible", que després poden servir de referncia per a estudis a escala més gran, i que es compta amb la collaboració dels poders públics.

COLLABORACIONS FUTURES

Així, ISGlobal s'ha posat "a disposició" per dur a terme noves recerques científiques que ajudin a millorar la capacitat de resposta i de recuperació dels estats en situacions com la que ha causat la covid-19.

En aquest punt, Pons també ha avanat "la voluntat de donar continutat" a la collaboració amb ISGlobal en altres mbits de la salut, com l'impacte del canvi climtic en la salut, els efectes de la contaminació atmosfrica i el desenvolupament del laboratori epidemiolgic.

Actua Innovació és una de les branques de la Fundació ActuaTech, de carcter públic, que té la missió de desenvolupar projectes d'inters públic per implantar noves tecnologies, diversificar l'economia i millorar la qualitat de vida.

ISGlobal és el fruit d'una aliana innovadora entre la Fundació La Caixa i institucions acadmiques i governamentals per contribuir a l'esfor de la comunitat internacional amb l'objectiu de fer front als reptes de salut en un món globalitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés