Publicat 21/05/2021 16:01CET

L'11% dels andorrans va estar exposat al SARS-CoV-2 durant la primera onada, segons un estudi

Marc Pons d'Actua Innovació i la doctora Cristina Royo amb el doctor Antoni Plasència en pantalla, en la roda de premsa.
EUROPA PRESS

S'ha publicat l'estudi de seroprevalença que es va fer a partir del doble cribratge poblacional

ESCALDES-ENGORDANY (ANDORRA), 21 maig (EUROPA PRESS) -

L'11% de la població andorrana va estar exposada al coronavirus SARS-CoV-2 durant la primera onada de la pandèmia, segons conclou l'estudi a partir del doble cribratge massiu que es va dur a terme el maig del 2020 a Andorra per determinar la prevalença d'anticossos i que s'ha publicat aquest divendres a la revista 'The Lancet Regional Health'.

Els responsables de l'estudi, coordinat pel Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) amb la col·laboració de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'organisme andorrà Actua Innovació, n'han presentat en una roda de premsa les principals conclusions.

La primera autora de l'estudi i investigadora del SAAS, la doctora Cristina Royo, ha assenyalat, entre altres conclusions, que la primera onada va afectar més les persones de més de 80 anys i els grups d'edat entre 50 i 59 anys i els joves d'entre 10 i 19.

També ha puntualitzat que la prevalença entre els treballadors temporers i a zones de més relació amb el turisme també va ser més elevada, fins i tot "per damunt" dels professionals de la salut.

Una altra conclusió a la qual s'ha arribat és que el 95% dels casos van ser asimptomàtics i que el virus també va afectar més els nuclis convivents més extensos, que van arribar a registrar una prevalença del 13% a les llars d'entre 3 i 5 convivents.

CONTRIBUCIONS DE L'ESTUDI

En l'estudi, hi va participar el 91% de la població d'Andorra, 70.624 habitants, i tal com ha destacat el director general d'ISGlobal, el doctor Antoni Plasència, "és el primer estudi d'àmbit nacional amb aquesta exhaustivitat".

Així, ha permès identificar els punts crítics d'infecció i ha ajudat a dissenyar les mesures que s'han adoptat per contenir la pandèmia durant les següents onades perquè ha assenyalat els grups de més risc: gent d'edat avançada, el sector del turisme i l'escola.

A escala més global, l'estudi ha estat una "inversió de futur", en paraules de Plasència, perquè ha contribuït a veure com prevenir i respondre a altres pandèmies que poden arribar.

Així mateix, també ha servit per mostrar que a Andorra "es pot fer ciència pionera" i experiments com aquest en favor de la salut, ha manifestat el director d'Actua Innovació, Marc Pons.

En aquest sentit, Plasència ha afegit que a Andorra es poden fer estudis "a escala factible", que després poden servir de referència per a estudis a escala més gran, i que es compta amb la col·laboració dels poders públics.

COL·LABORACIONS FUTURES

Així, ISGlobal s'ha posat "a disposició" per dur a terme noves recerques científiques que ajudin a millorar la capacitat de resposta i de recuperació dels estats en situacions com la que ha causat la covid-19.

En aquest punt, Pons també ha avançat "la voluntat de donar continuïtat" a la col·laboració amb ISGlobal en altres àmbits de la salut, com l'impacte del canvi climàtic en la salut, els efectes de la contaminació atmosfèrica i el desenvolupament del laboratori epidemiològic.

Actua Innovació és una de les branques de la Fundació ActuaTech, de caràcter públic, que té la missió de desenvolupar projectes d'interès públic per implantar noves tecnologies, diversificar l'economia i millorar la qualitat de vida.

ISGlobal és el fruit d'una aliança innovadora entre la Fundació La Caixa i institucions acadèmiques i governamentals per contribuir a l'esforç de la comunitat internacional amb l'objectiu de fer front als reptes de salut en un món globalitzat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés