Publicat 19/04/2018 17:56

El Jutjat de Barbastre rebutja que el litigi de 111 béns d'art sacre es resolgui als tribunals catalans

BARBASTRE (OSCA), 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre ha desestimat la declinatòria per falta de competència territorial i falta de jurisdicció que ha interposat el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, en la qual es planteja que la demanda presentada pel Bisbat de Barbastre-Montsó per reclamar la devolució de les peces d'art sacre de les parròquies d'aquesta diòcesi sigui resolta a Lleida i a la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

La competència territorial d'aquesta demanda correspon al Jutjat de Barbastre que per torn ha correspost, ha disposat el jutge magistrat Eduardo José Bernués en una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Europa Press. Així mateix ha acordat la competència de la jurisdicció civil per conèixer aquest procediment.

El Bisbat de Barbastre-Montsó, en una demanda per la via civil, reclama la devolució dels 111 béns de les parròquies aragoneses que es troben dipositats al Museu de Lleida.

Encara que la part demandada ha al·legat que les peces reclamades són béns mobles, el jutge de Barbastre ha fonamentat que tenen consideració d'"immobles", segons el Codi Civil, la Llei de Patrimoni Històric Español de 1985 i el Reial decret Llei sobre Protecció, Conservació i Acreixement de la Riquesa Artística. "No procedeix a rebutjar la competència d'aquest Jutjat".

"Aquests béns poden tenir la consideració de béns immobles a l'efecte de determinar la competència, precisament per la seva innegable relació i vinculació amb les parròquies d'on procedeixen", indica a la interlocutòria.

Així mateix afegeix que "són béns destinats al culte de les parròquies per la qual cosa existeix una clara voluntat del propietari, això és, de les parròquies mateixes que adquireixen la titularitat dominical, de posar-les al servei del bé immoble, és a dir, de la mateixa parròquia".

A més afirma que "existeixen motius fonamentats per mantenir la competència" del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre, "en relació a la totalitat dels béns objecte de demanda", que s'han anat considerant "com un tot col·lectiu", sent fins i tot catalogats com a "col·lecció" tal com exposa en el seu escrit de declinatòria el Consorci del Museu de Lleida.

En la interlocutòria es rebutja, d'altra banda, la pretensió dels demandats que el litigi es dirimeixi en l'àmbit del Contenciós-Administratiu que han argumentat que com que es tracta d'una col·lecció público-cultural és en principi una qüestió de Dret Administratiu. La demandant (Bisbat de Barbastre-Montsó i Govern d'Aragó) pretén "la declaració de la propietat i la consegüent restitució" de les peces.

"La catalogació administrativa que hagi pogut atribuir-se als béns
objecte de demanda no pot oposar-se frontalment contra qui
s'entén que és el titular dels drets dominicals, qui té legítim
dret a acudir als tribunals perquè es resolgui sobre la declaració de domini i els efectes derivats d'aquesta declaració".

Per això, "ha de ser la jurisdicció civil i no l'Administració o la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa, la que resolgui aquesta qüestió".

Contra la interlocutòria només es pot presentar recurs de reposició en la part referent al rebuig de la declinatòria sobre manca de jurisdicció, atès que contra la part que resol sobre la competència territorial no hi pertoca cap més.

El jutge ha citat el Bisbat de Lleida al fet que en un termini de dotze dies hàbils, i d'onze al Consorci del Museu de Lleida contestin la demanda.

El titular del Jutjat barbastrí apunta en la seva interlocutòria que "la possibilitat d'optar per una solució que resolgui el conflicte i tanqui d'una vegada per sempre la via judicial no ha de descartar-se". Afegeix que "és notable i evident que han existit diferents acords i fases de negociació entre les parts que no han resultat fructíferes". No obstant això, afirma que és la seva obligació convidar i posar de manifest a les parts aquelles vies alternatives de resolució del conflicte.

I ha insistit en aquesta invitació: "Encara més en un àmbit com el que ens ocupa, béns i patrimoni d'interès artístic i cultural, el plaer i gaudi dels quals haurien d'unir més que separar".

OPTIMISME AL BISBAT DE BARBASTRE-MONTSÓ

El Bisbat de Barbastre-Montsó ha acollit amb alegria i satisfacció, però també amb "prudència" l'acte del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Barbastre que rebutja la declinatòria territorial i de jurisdicció.

Des d'aquesta diòcesi han apuntat que "s'ha fet un gran pas", tot i que el procés no ha acabat encara i queda un llarg recorregut, les parròquies aragoneses veuen una mica més a prop la tornada dels 111 béns.

El Bisbat de Lleida ha reconegut a la seu civil i davant la Nunciatura que aquests béns són de Barbastre-Montsó i que s'han de retornar, per la qual cosa afronta amb "optimisme" la següent fase del procés.

La Diòcesi de Barbastre-Montsó ha reiterat el seu desig de mantenir i construir unes bones relacions de veïnatge amb Lleida i segueix "amb la ferma voluntat d'aixecar ponts de col·laboració en projectes culturals, artístics, religiosos i econòmics que beneficiïn tant a Aragó com a Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés