Publicat 13/12/2019 18:23:16 +01:00CET

Un jutge d'Osca obre judici oral contra Vila i Puig per resistència a entregar 44 peces de Sixena

OSCA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat d'Instrucció número 3 d'Osca ha decidit obrir judici oral contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat Santi Vila i Lluís Puig per un delicte de desobediència davant la seva resistència a complir les ordres judicials per retornar 44 peces del tresor artístic del Museu de Sijena.

A més, es jutjarà Vila pel delicte d'usurpació d'atribucions judicials, ha informat a Europa Press l'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, que el passat 1 de desembre va presentar un escrit d'acusació penal contra tots dos exconsellers.

El lletrat ha comentat que la resolució judicial porta data de 5 de desembre i ha apuntat que el judici podria celebrar-se en uns set mesos, a Osca.

En el seu escrit d'acusació penal, l'Ajuntament de Vilanova de Sixena va sol·licitar per a Santi Vila, pel delicte de desobediència, una pena d'11 mesos de multa a raó de 300 euros diaris -99.000 euros- amb la responsabilitat personal prevista en cas d'insolvència o impagament i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic (nacional i europeu) per un període de dos anys.

A més, pel delicte d'usurpació d'atribucions judicials va reclamar una pena d'11 mesos de presó, multa de set mesos a raó de 300 euros diaris -63.000 euros- amb la responsabilitat personal prevista en cas d'insolvència o impagament i suspensió per a ocupació o càrrec públic (nacional i europeu) per un període de dos anys i nou mesos.

Per Lluis Puig, pel delicte de desobediència, va sol·licitar una pena d'11 mesos de multa a raó de 200 euros diaris -66.000 euros- i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un període de dos anys.

L'advocat ha considerat que la desobediència del conseller Santi Vila va ser "intensa i agreujada", perquè, no va ser només passiva, deixant d'atendre i complir els mandats judicials, sinó que també va anar preponderantment activa.

Quant a la responsabilitat civil derivada del delicte, el consistori demana que tots dos exconsellers paguin de manera solidària les despeses produïdes al Govern d'Aragó per rescatar, embalar i transportar les 44 peces des del Museu de Lleida al monestir de Sixena.