Publicat 08/05/2015 19:09

Un jutge concedeix una pensió a una viuda d'un pastor protestant que no va poder cotitzar

BARCELONA, 8 maig (EUROPA PRESS) -

El Jutjat social 16 de Barcelona ha reconegut el dret que té la viuda d'un pastor evangèlic a cobrar una pensió de la Seguretat Social i, segons ha informat l'Església Evangèlica Espanyola, es tracta de la primera vegada que l'Estat reconeix una pensió pública per als pastors protestants i les seves viudes.

L'Església Evangèlica Espanyola ha explicat que durant el franquisme, l'Estat no va permetre cotitzar als pastors evangèlics al no reconèixer la seva categoria laboral, i que "malgrat que la Constitució del 1978 exigeix atorgar el mateix tracte a qualsevol confessió religiosa, la llei no els va reconèixer aquest dret fins al 1999".

L'abril del 2012, una sentència del Tribunal Europeu de drets humans va declarar que Espanya havia vulnerat els drets dels pastors evangèlics, tot i que des d'aleshores l'Estat "no ha fet cap gest per reparar aquesta situació", i aquesta és la primera sentència que es dicta a Espanya després d'aquest pronunciament.

En la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, el tribunal concedeix a la viuda percebre la pensió de viduïtat amb una base reguladora de 275,66 euros mensuals i amb efectes des d'agost del 2013.

El pastor va ser ministre de l'Església Evangèlica Espanyola des de gener del 1958 a octubre del 1990, quan es va jubilar, però no va poder accedir a la pensió de jubilació ja que no havia cotitzat, i la sentència recorda que l'Església Evangèlica està inscrita en el Registre d'Entitats Religioses del Ministeri de Justícia des del 1981.

El novembre del 2013, la viuda del pastor va sol·licitar la pensió, i va ser denegada per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) per no trobar-se el causant, a la data de la mort (el 2011), en alta o en situació assimilada a la d'alta i no haver completat el període mínim de cotització de 15 anys.

En la sentència, el jutge recorda que per als pastors protestants no es fa efectiva l'assimilació a treballadors per compte d'altri per a la seva integració en el règim general fins a maig del 1999, 22 anys després que a clergues de l'Església Catòlica sense que hi hagi "una justificació objectiva i raonable per tal tracte diferenciat".

El tribunal estima que és "innegable la diferència de tracte entre els clergues de l'Església Catòlica i els ministres de l'Església Evangèlica Espanyola sense que hi hagi una justificació objectiva i raonable" per a això.

La sentència considera que "es van vulnerar" els drets fonamentals a la igualtat i no discriminació i el dret a la llibertat religiosa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés