Publicat 19/1/2019 11:31:58 +01:00CET

Juan Vico reflexiona sobre la "frustració com a motor" vital en una novella

Juan Vico
EUROPA PRESS

"La insatisfacció també serveix d'esperó", afirma l'autor

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor de Badalona (Barcelona) Juan Vico reflexiona sobre la "frustració com a motor" vital en la novella 'L'animal més trist' (Seix Barral), segons ha explicat en una entrevista d'Europa Press.

A les seves pgines, un grup d'amics es reuneix en una casa del
Pirineus on desempolsa vells fantasmes, visionen un curtmetratge que van rodar en els seus anys universitaris i visiten les runes d'un poble abandonat de la zona, impregnant-se de la consistncia viscosa del desig.

"La frustració és un motor bastant important", ha relatat Vico, que defensa la seva aparició constant en la vida, tant impulsant a les persones a tractar d'aconseguir all que se'ls resisteix, com una insatisfacció instantnia quan s'aconsegueix alguna cosa.

"Ens han educat per aconseguir tot el que ens proposem. La insatisfacció també serveix d'esperó", ha detallat l'escriptor, que lamenta que els qui tenen actualment 40 anys han estat criats sota la mxima que tot depenia del propi esfor i que tindrien millor vida que els seus pares amb una idea de progrés constant.

Al contrari, les generacions més joves han crescut immersos en la precarietat laboral i "estan desenganyats per endavant", i en la seva novella tots els personatges --menys Paula, 20 anys més jove-- participen d'aquesta insatisfacció.

DESIG I SEXUALITAT

Desig i sexualitat recorren la novella de forma literal i simblica, on el visceral i intutiu xoca sempre amb la convenció social i la idea de l'amor a Occident: "Potser hauríem de trencar amb les convencions i deixar-nos portar per aquest costat més animal", ha suggerit l'autor, que situa els seus personatges en una vivncia del desig incmoda i poc natural.

Ha assegurat que als seus personatges "la idea que haurien de donar més espai a aquesta animalitat els suposa una font de frustració, de manera que si volen congeniar amb aquesta animalitat, tot passa per la mentida.

Per a ell, la mentida articula el món en molts sentits a nivell inofensiu i com un pacte acceptat: "Els polítics ens menteixen i ho sabem; ens menteixen en la publicitat i seguim comprant, i ens mentim en les relacions humanes i en el terreny de l'amor".

Ha explicat que el títol, 'L'animal més trist', est extret del proverbi llatí que pregona que tot animal est trist després del coit: "Hi ha una suposada tristesa després del moment culmen de l'xtasi perqu en aquest moment perdem el contacte amb la realitat, som animals de nou, i el coit ens posa en contacte amb la part més profunda i tornem a la realitat".

"Qualsevol experincia una mica intensa i d'epifania sempre portar amb si la volta a la rutina, al gris al banal, a la frustració. És impossible mantenir-se en aquest estat sublim", ha afegit.