Publicat 6/12/2019 12:26:30 +01:00CET

Juan Carlos Martel (Teatre Lliure): "Miro d'anar als marges de la cultura per ampliar-la"

Juan Carlos Martel Bayod (arxiu)
TEATRE LLIURE - Archivo

BARCELONA, 6 des. (EUROPA PRESS) -

El director artístic del Teatre Lliure de Barcelona, Juan Carlos Martel, ha defensat que "mira d'anar als marges de la cultura per ampliar-la", i ha posat com a exemple les propostes de teatre més híbrides, però també les noves adaptacions de clàssics.

La seva vocació, ha dit en una entrevista d'Europa Press, és fer accessible el teatre a més gent i "ampliar els discursos que hi ha fins ara", perquè l'espectador pugui posar-se en la pell d'altres persones i conegui altres maneres de pensar que no sabia que existien.

Ha destacat com grans temes del seu interès "la lluita contra el canvi climàtic, l'envelliment de la població i la digitalització de la societat", però també els 47 desnonaments setmanals que es registren a Barcelona, i els fluxos migratoris no resolts a Europa.

Entre els reptes de la sala, ha situat la internacionalització del Lliure: "Que el coneguin, el coneixen, però que a nivell artístic es pugui tornar fora amb produccions".

Ha subratllat que el 85% del seu treball no és artístic, sinó de gestió dels recursos i optimització, amb la finalitat de la sala "de fer teatre, no negoci", i aconseguir equilibrar l'ocupació amb el vessant econòmic.

TANCAMENT SENSE DÈFICIT

"És una voluntat escrita al programa que es va presentar. Una altra cosa és la realitat amb què et trobes, que no la saps fins que arribes", i ha precisat que aquest any s'aconseguirà tancar sense dèficit.

Sobre la gestió prèvia amb què s'ha trobat, ha dit que "estava ben gestionat per l'època que es vivia", i ha afegit que la sala, per funcionar bé, necessitaria 21 milions d'euros, davant dels 8,5 actuals.

"Jo el que demanava en el contracte era poder arribar a 10 milions", ha dit Martel, que ha apuntat que uns set procedeixen de les administracions i la resta han d'arribar de fons propis, i ha afegit que els polítics poden ajudar amb lleis que puguin donar incentius fiscals als abonats.

ESTATUTS

Sobre la renovació dels estatuts de la sala, ha dit que "s'està treballant en el nou reglament intern i en poc temps hi haurà notícies", abans que acabi l'any, ha precisat.

Ha detallat que els estatuts "estan llestos i aprovats, però estan en mans de les administracions perquè els aprovin".

Ha avançat que en aquests nous estatuts es crea la figura del gerent, que no existia en l'actual, tot i que a efectes pràctics és un càrrec que ja existeix.

EPISODI PASQUAL, "RESOLT"

Sobre l'episodi de Lluís Pasqual --que va deixar el teatre després de ser acusat de despotisme per una actriu-- ha dit: "Des que vaig entrar vaig donar per resolt" l'assumpte, i ha considerat que, com l'exdirector Lluís Pasqual, creu que la nostàlgia no pot entrar al teatre.

Per això, ha considerat que l'era de Lluís Pasqual "és un capítol més d'un mateix llibre" i ha instat a continuar endavant.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 4. 4

  Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida

 5. 5

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig