Publicat 13/3/2019 17:54:31 +01:00CET

Joves espanyols convoquen concentracions a 43 ciutats per secundar la vaga mundial pel clima

Students strike for better climate protection in Barcelona
Matthias Oesterle/ZUMA Wire/dpa

MADRID, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

Desenes de collectius de joves espanyols agrupats sota el nom de 'Joventut pel clima' han convocat 45 concentracions i manifestacions a 43 ciutats de tot el país per sumar-se al moviment 'Fridays for future', que aquest divendres 15 de mar ha fet una crida a estudiants de tot el món per secundar una vaga internacional contra el canvi climtic.

La vaga estudiantil se secundar a més de 1.000 ciutats de 89 pasos de tot el món inspirant-se en l'activista juvenil sueca Greta Thunberg, que va comenar a protestar davant del Parlament de Sucia l'estiu passat per reclamar mesures polítiques urgents contra l'escalfament global.

A Espanya, el moviment estudiantil pel clima s'ha propagat en les últimes setmanes per diverses ciutats i universitats, i s'han organitzat segudes enfront de seus parlamentries o governamentals. Aquest divendres ja són 45 les convocatries de concentracions o manifestacions a ciutats com Madrid, Barcelona, Valncia, Sevilla, Bilbao, Mlaga, Saragossa, Palma, la Corunya, Valladolid, Albacete, Santa Cruz de Tenerife, Granada o Badajoz.

"A Espanya vam comenar fa vuit setmanes, quan ens vam ajuntar cinc amics i vam decidir que ens havíem d'asseure igual que ho estaven fent joves d'Europa i de tot el món", explica a Europa Press Lucas Barrero, un dels joves que va iniciar aquest moviment ecologista a Espanya des de la ciutat de Girona.

En menys de dos mesos, Barrero, un andalús de 22 anys i estudiant de Biologia i Cincies Ambientals a la Universitat de Girona (UdG), ha passat de protestar acompanyat per amb prou feines quatre amics enfront de la seu de la Generalitat a representar Espanya aquesta setmana al Parlament d'Estrasburg en la trobada de 60 joves europeus de 'Fridays for future' per coordinar les accions de la vaga d'aquest divendres.

"Viem que a Europa s'estava movent la cosa, va arribar a haver-hi manifestacions amb 70.000 persones a Blgica i aquí a Espanya faltava aquest petit impuls", explica Barrero, sorprs per la rpida expansió del moviment per tot el país.

"Cada territori funciona de manera independent per estem coordinats entre tots a nivell nacional. És una cosa que no m'esperava, és increble el potencial que tenen les xarxes socials i els mitjans de comunicació actuals", assegura.