Publicat 14/03/2014 13:11

Joves amb síndrome de Down guiaran ancians amb mobilitat reduïda al 'casal' de Trinitat Vella

Un joven con síndrome de Down acompaña a una mujer al 'casal' de Trinitat Vella
EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 març (EUROPA PRESS) -

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Abertis i la Fundació Catalana Síndrome de Down s'han aliat per facilitar que joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals guiïn ancians amb mobilitat reduïda al 'casal' del barri barceloní de Trinitat Vella, el que fomentarà que persones més grans que habitualment no surten de casa puguin relacionar-se i participar a activitats.

La iniciativa arrencarà amb un programa pilot d'un any, en què dos joves amb discapacitat intel·lectual estaran contractats per guiar set ancians amb mobilitat reduïda, una cosa que permetrà "integrar dos col·lectius especialment vulnerables", ha valorat aquest divendres durant la firma de l'acord el director d'Acció Cívica de la Generalitat, Ramon Terrassa.

"Les persones que ara podran venir al 'casal' estarien a casa soles tot el dia si no els acompanyessin", ha valorat Terrassa, que ha agraït a les dues fundacions la seva participació en aquest projecte, que es preveu que pugui aplicar-se a altres 'casals' quan finalitzi la prova pilot.

Els guies --el sou dels quals pagarà la Fundació Abertis-- treballaran en torns de mitja jornada i acompanyaran entre tres i cinc ancians amb problemes de mobilitat, la majoria d'ells sense ascensor al seu domicili o en cadira de rodes.

"Tots els implicats surten guanyant amb aquest projecte", ha celebrat el director de la Fundació Abertis, Sergi Loughney, tenint en compte que les persones amb discapacitat s'inseriran laboralment i reforçaran la seva autoestima, i els ancians podran trencar el seu aïllament social.

OFERIR OPORTUNITATS

Loughney ha destacat que la iniciativa "ofereix oportunitats i feina a gent amb capacitats", i ha advocat per la integració dels discapacitats intel·lectuals en tots els àmbits, especialment si amb això ajuden altres col·lectius.

Ha definit el projecte --que també s'està desenvolupant a Madrid, Xile, el Brasil i França-- com "una cosa fàcil i humana", i ha exalçat el fet que dos col·lectius vulnerables puguin col·laborar i sumar esforços.

La directora de la Fundació Síndrome de Down, Catalina Trias, ha subratllat els canvis que han afectat a les persones amb discapacitat intel·lectual en els últims 30 anys --des que funciona l'organització--, perquè "han deixat de ser considerats com un objecte passiu i ara són un subjecte actiu amb capacitats".

Ha celebrat que iniciatives com aquesta fomentin la integració sociolaboral d'aquest col·lectiu, i ha destacat que amb aquesta tasca "se sentiran útils i a més ho seran".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés