Publicat 18/09/2021 10:55

Josep Ramoneda (Grup 62) augura "el millor any" del grup si es manté la tendència

El periodista, filsof i escriptor Josep Ramoneda, president de l'editorial Grup62
EUROPA PRESS

"La gran renovació de la literatura catalana és d'escriptores", defensa

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El president de Grup 62, Josep Ramoneda, ha considerat que els confinaments derivats de la pandmia del Covid-19 han modificat hbits lectors i han provocat un augment de vendes aquest 2021: "Aquest primer semestre ha donat resultats gairebé histrics. Si es manté la tendncia, ser un dels millors anys, per no dir el millor, de l'editorial".

En una entrevista amb Europa Press, el filsof i escriptor ha precisat que la pandmia ha produt "un 'boom' del llibre" que ha fet que les vendes del llibre en catal hagin augmentat aquest últim any un 5,5% respecte al 2019, --un any amb xifres ja molt positives--, i que en el cas del Grup 62 l'increment ha estat d'aproximadament el 10%.

Per a Ramoneda, aquestes xifres demostren que durant la pandmia, davant el tancament del sector cultural i l'mplia oferta audiovisual en plataformes, "el llibre ha estat un refugi significatiu per a la gent, que ha recuperat certa passió per la lectura i ha buscat aliment de l'esperit, pensar, reflexionar, veure d'on es ve i cap a on es va".

En aquest sentit, ha defensat el "protagonisme més necessari que mai de les humanitats" com a eina que li permet a la societat plantejar-se com salvar la singularitat de la condició humana en un món cada vegada més tecnologitzat on no es tenen capacitats per governar-ho.

"El repunt de vendes té a veure amb una reacció a la fora del món digital? En aquest territori hi ha interrogants. La sensació és que estem esgotats del simplisme dels continguts que es plantegen sempre", ha suggerit.

AUGE DEL LLIBRE DE PROXIMITAT I ESTANCAMENT DEL DIGITAL

També ha advertit que, fruit de la pandmia, s'han enfortit les relacions entre llibreter i lector, cosa que ha afavorit un auge de les llibreries de proximitat, "que s'han multiplicat i mantingut fortes enfront de l'escs creixement" del llibre digital.

Preguntat per les peticions del sector a les administracions, ha precisat que aquestes passen per impulsar polítiques de biblioteques actives, "actualitzades i adequades a la situació present", a més de polítiques de difusió cícliques, ajudes econmiques i fiscals, i garanties que a les escoles es transmet la importncia de la lectura per crear societats cultes i civilitzades que promouen la reflexió.

RELLEU GENERACIONAL I DE GNERE

Per a Ramoneda, en els últims anys hi ha hagut un potent relleu generacional en el qual juguen un paper especial i considerable les escriptores, i es tracta, diu, d'un fenomen substancial tant a Catalunya com a nivell estatal: "Ha aparegut una nova generació d'escriptores. La gran renovació de la literatura catalana, en aquests moments, és prcticament de joves escriptores dones".

Sobre els actuals reptes de Grup62, ha dit que passen per "estar a l'altura de les circumstncies i captar el que pugui apellar a la sensibilitat i inquietud dels lectors", a més d'impulsar l'assaig, les traduccions i la reedició de clssics, mantenir lectors consolidats i promoure el relleu generacional, cuidar al llibre infantil i juvenil i apostar pels elements que teixeixen l'univers cultural catal.

Preguntat per si des de l'inici del procés independentista ha advertit en el públic un inters creixent pels llibres en catal --que facturen uns 75 milions d'euros a l'any-- i la situació catalana, ha remarcat que la "enorme literatura que ha provocat el 'procés' ja ha fet el seu cicle i est a la baixa després d'una sobredosi".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés