Publicat 13/7/2020 17:18:58 +02:00CET

Josep Bargalló aposta per un finançament "asimètric" basat en contractes programa

Una alumna de 2º de Bachillerato durante una del Colegio Alameda de Osuna. En Madrid (España), a 8 de junio de 2020.
Jesús Hellín - Europa Press

Demana un augment pressupostari progressiu per fer front a la segregació escolar

BARCELONA, 13 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha apostat aquest dilluns per un model de finançament "asimètric" basat en contractes programa per a centres educatius públics i concertats.

En declaracions als mitjans, Bargalló ha explicat que s'ha de millorar el finançament de totes les escoles, públiques i concertades, però de manera asimètrica perquè no totes tenen les mateixes necessitats.

Ha assegurat que, malgrat que la liquidació del pressupost del 2020 serà de 1.000 milions més en relació amb el del 2017, encara no s'haurà "lluitat contra la segregació escolar", per la qual cosa ha defensat un augment constant, progressiu i consolidat dels comptes per impulsar polítiques contra aquesta pràctica.

COMBATRE LA SEGREGACIÓ EDUCATIVA

Ha recordat que el departament ha preparat un pla de xoc per al curs escolar 2020-2021 dotat amb 33 milions d'euros que destinarà especialment als centres de màxima complexitat.

En relació amb l'increment addicional de 1.163,8 milions que ha reclamat aquest dilluns el síndic de greuges, Rafael Ribó, per combatre la segregació, ha assegurat que no arribarà "a temps" al setembre en el conjunt del sistema educatiu.

MESURES QUE RECLAMA EL SÍNDIC DE GREUGES

En declaracions a Europa Press, el president de la Federació d'Associociacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (Fapel), Josep Manuel Prats, ha lamentat l'"infrafinançament evident" del sistema educatiu, que assegura que afecta el sou dels docents i determina l'elecció dels pares del centre educatiu.

Malgrat qualificar d'insuficient la xifra que reclama el síndic, ha valorat positivament la mesura perquè es tracta del 20% del pressupost del departament, i ha assegurat que ja "no té excuses" per no impulsar polítiques contra la segregació i la desigualtat educativa.

INFRAFINANÇAMENT "EVIDENT"

De la seva banda, CCOO de Catalunya ha assegurat que l'informe que ha elaborat el síndic de greuges demostra que el finançament públic s'ha d'incrementar "extraordinàriament".

En un comunicat aquest dilluns, el sindicat ha detallat que "el cost del menjador és clau" i ha advertit que un increment de la despesa no es tradueix en millores laborals per al personal del menjadors, sinó en una de les principals fonts de finançament del centre educatiu.

Així mateix, ha apostat per prioritzar els centres que escolaritzen alumnes vulnerables, i en el cas dels centres concertats ha defensat la mesura que proposa el síndic que insta a implementar contractes programa.

Contador