Actualitzat 07/01/2015 13:08

José C.Vales (Premi Nadal): "Em divertia un panorama ple de salons i glamur"

José C.Vales
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

El guanyador del 71è Premi Nadal de Novel·la --dotat amb 18.000 euros--, José C.Vales, ha explicat aquest dimecres sobre la seva novel·la 'Cabaret Biarritz': "Em divertia oferir un panorama ple de salons i glamur" poblat de personatges que esperen la nit per gaudir de passions i vicis.

    "M'agraden molt les localitats decadents de vacances dels anys 20, de l'estil de Sant Sebastià, Brighton, Deauville i Niça", ha afirmat l'autor en una entrevista d'Europa Press.

    Per a l'escriptor, aquestes localitats "resumeixen l'ambient d'aquells anys de glamur, xampany, princeses russes, baguls, vestits elegants i noies divertides i lliures".

     Tot i que ara Biarritz és una població "on els surfistes fan el seu agost", a Vales li interessava aquella atmosfera novel·lesca on li ha resultat fàcil recrear tota l'acció.

    La idea literària parteix d'un conte de Charles Dickens, "que va pretendre reunir una sèrie de persones al seu voltant, donar-los un banquet i explicar-los una bona història".

33 TESTIMONIS I UN PROTAGONISTA

    Això li ha permès teixir una història d'estructura complexa amb 33 testimonis, i un protagonista que està "entre un literat que escriu per encàrrec i un negre", i al qual el seu editor posa a relatar una novel·la seriosa sobre uns esdeveniments criminals del 1925.

   "La novel·la és una compilació de tots aquests documents: amb testimonis que poden mentir i que poden pensar que és una investigació periodística o policial", i davant dels quals el lector ha de decidir què creure.

   Tot i això, el lector és l'únic de tota la història que sap el que ha ocorregut, cosa a la qual tampoc arriba el protagonista recopilador de totes les històries, Georges Miet.

   Però Vales ha insistit que la cosa més divertida és l'ambient descrit, amb personatges com el fotògraf que retrata noies lleugeres de cascos; l'enterramorts que concep el seu cementiri com una república independent; l'administrador rei de la burocràcia; el jutge que intenta ocultar els fets; el noble que embogeix d'amor, i una jove 'flapper' amb un floc pèl-roig a la recerca de l'amor.

   Aquest detallisme en els seus personatges ha requerit un procés de documentació molt important: "Per a mi, la paraula inspiració només és la que apareix en la lletra 'i' del diccionari", ha tancat Vales, convençut que el treball d'escriptor exigeix molt esforç.

   D'aquesta manera, a més de conèixer molt bé la ciutat de Biarritz i d'haver bussejat en publicacions de l'època a través d'hemeroteques, Vales ha usat la xarxa per construir la seva història, però no únicament, ja que "no sempre és de fiar".

   Un dels referents literaris d'aquesta empresa és 'El gran Gatsby', de Francis Scott Fitzgerald, i la seva relectura li ha estat molt útil per les festes del protagonista, un aspecte en el qual ha insistit, al costat de la psicologia dels personatges.

    També s'ha inspirat en algun relat sobre el periodisme d'Ernest Hemingway, on afirmava que els diaris s'ocupen d'allargar les notícies com fulletons: "Això em va anar molt bé; jo faig a un periodista que intenta allargar els successos dels crims".

    Amb aquests ingredients en forma de novel·la, Vales va decidir enviar el seu llibre sota el pseudònim de Gavroche, personatge d''Els Miserables', de Victor Hugo, que sempre li ha agradat "perquè sap defensar-se al carrer i té el valor interior de lluitar pel que creu".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés