Actualitzat 13/06/2014 14:43

José Àngel González Sainz desgrana l'obsessió pel pas del temps en un llibre de contes

El escritor José Ángel González Sainz
EUROPA PRESS

BARCELONA, 13 juny (EUROPA PRESS) -

L'escriptor de Sòria José Àngel González Sainz ha desgranat l'obsessió pel pas del temps, la vida i la mort en els contes que conté el seu últim llibre, 'El viento en las hojas' (Editorial Anagrama).

Segons ha dit aquest divendres en roda de premsa l'escriptor, ha explicat que intenta escriure gèneres diferents per sorprendre el lector, i que després de la seva última novel·la, 'Ojos que no ven' --s'acaba de publicar la tercera edició--, volia canviar de format.

"Una de les profundes catàstrofes de la humanitat és haver deixat de banda l'ànima", ha explicat, ja que segons l'escriptor, els problemes existencials volen resoldre's amb medicaments i amb literatura d'autoajuda, quan el que hauria de fer-se és alimentar l'interior de les persones.

En aquesta línia es troben els personatges dels seus llibres, que han d'afrontar "desarreglaments interiors traient-los punta i connectar amb una cosa profundament existencial".

El llibre s'articula com un tot el punt central del qual és el so del vent en les fulles, que cada conte és un fragment que toca un tema important per a l'ésser humà, com la llibertat, l'obsessió amb el mal o la trobada d'un mateix amb la vellesa, entre d'altres.

Ha advertit que, tot i la brevetat del llibre, s'ha de llegir amb calma per poder connectar amb el missatge de cada conte, ja que l'acció mateixa dels relats és pausada per poder conduir el lector a reflexionar sobre conceptes universals.

"Hi ha una raó narrativa que en un moment donat arriba a l'inefable", ha comentat, al descriure com la seva prosa no pot arribar més enllà del sensible i del que l'ésser humà és capaç de conèixer; en aquest moment és quan apareix la metàfora del vent, metàfora d'allò profundament inexplicable.

ALIMENTAR L'ÀNIMA

González Sainz, que ha citat l'escriptor Franz Kafka i els contes bíblics com a referents, ha insistit que la literatura clàssica "és un aliment de l'esperit", que contribueix a formar una persona.

"La literatura d'autoajuda no tindria sentit si s'hagués continuat amb la literatura clàssica", ha postulat, i ha afirmat que les obres de Miguel de Cervantes, per la seva naturalesa, autoajuden el lector, perquè aprendre a llegir i a escriure és aprendre a viure.

Quan es llegeix es recull l'experiència i visió del món de l'escriptor, ha comentat, però que "poc es pot aprendre de les aigüeroles actuals".

González Sainz no havia publicat contes des de feia 25 anys, quan l'editor d'Anagrama, Jorge Herralde, li va publicar la seva primera obra amb l'editorial, 'Los encuentros'.

Des d'aleshores, l'escriptor ha guanyat el Premi Herralde amb 'Un mundo exasperado'(1995), i ha publicat altres llibres com 'volver al mundo' i 'Ojos que no ven'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés