Actualitzat 22/10/2015 16:23

Jordi Cantavella homenatja a la Brigada Abraham Lincoln en la seva última novel·la

El autor Jordi Cantavella
ESTHER NAVALÓN WAMBA

BARCELONA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

L'autor barceloní Jordi Cantavella homenatja a la Brigada Abraham Lincoln en la seva última novel·la, 'El brigadista' (Rosa dels Vents), convertint-se en el primer llibre de ficció sobre aquest batalló, ha afirmat l'autor en una entrevista d'Europa Press.

Ha explicat que tot i que hi ha hagut molts homenatges als Brigadistes, "mai s'ha escrit una novel·la de ficció sobre la Brigada Abraham Lincoln", citant que només s'han publicat novel·les autobiogràfiques i que hi havia un buit en aquest tema.

La novel·la aprofundeix en la història de Raimond, un brigadista nord-americà que no va dubtar a allistar-se a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme; durant la seva estada a Barcelona el 1937 s'enamorarà d'Anna, que acabarà en un camp de refugiats francès.

Mig segle després, Raimond narra aquesta història en primera persona a la seva néta Sarah i a en Joan, un noi català que estudia als Estats Units; mentre els joves coneixen les experiències de Raimond, es desenvolupa una història d'amor entre els dos adolescents.

L'origen d'aquesta història es remunta a començament dels anys 90, quan l'autor es va quedar commogut amb un documental televisiu que narrava la història d'un home afroamericà d'aquesta brigada que "explicava que a la seva terra era un desgraciat i que va passar a convertir-se en un camarada".

"Va ser a la Guerra Civil quan va saber el que era la dignitat", ha resumit l'autor, exalçant l'enorme generositat de tots aquells homes.

FACTURAR A LA BRIGADA LINCOLN

A més, Cantavella treballava a British Airways el 1996 i li va tocar facturar a tota la Brigada Abraham Lincoln després dels actes commemoratius, fins que un d'ells li va regalar una medalla commemorativa, record que guarda com un tresor.

La relació de Cantavella amb la guerra ha estat un tema tabú fins que en un Nadal el seu avi va començar a explicar anècdotes que havia viscut: "Em va impressionar", de manera que l'autor ha usat per a aquesta novel·la personatges reals barrejats amb ficció, en un homenatge també al seu pare.

De fet, amb quinze llibres a la seva esquena --com 'Em vull fondre, 100 ficades de peus a la galleda glorioses'--, l'autor s'ha endinsat per primera vegada en un registre més solemne, allunyat del seu tradicional humor, per la qual cosa "el procés creatiu ha estat duríssim", prolongant-se durant dos anys.

"No he anat a buscar el riure del lector, tot i que hi pot haver moments graciosos, però no és un llibre d'humor", ha explicat Cantavella, que fins que va canviar de xip ha estat horrorós enfrontar-se al text, ha citat.

Ha defensat que aquesta novel·la inclou una part romàntica i també trist, posant al descobert una altra faceta de l'autor: "M'he sentit còmode amb l''altre' Cantavella", ha expressat l'autor; per això ja té entre mans una segona part de la novel·la.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés