Actualitzat 22/10/2015 17:01

Jordi Bilbeny explora la relació entre la sardana i l'espiritualitat de les bruixes en un llibre

Patricia Gabancho, Quim Rutllant, Jordi Bilbeny i Jan Grau
INSTITUT NOVA HISTÒRIA

BARCELONA, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i cap d'investigacions de l'Institut Nova Història, Jordi Bilbeny, explora en el llibre 'La sardana i la religió de les bruixes' (Librooks) els orígens sagrats de la sardana i la seva relació amb les creences religioses paganes, considerades de bruixeria per l'Església Catòlica, ha informat l'entitat en un comunicat.

Per a Bilbeny, la sardana és una d'entre les moltes tradicions catalanes que tenen les seves arrels en els ritus i celebracions precristianes, i que ha perviscut tot i la persecució a la qual s'ha vist sotmesa --de la mateixa manera que la bruixeria-- per part de les classes dominants i els estaments de l'Església.

El primer registre de l'existència d'aquesta dansa data del 5 d'agost de 1552, quan els cònsols i jurats de la Casa de l'Almoina, convocats i reunits pel nunci Pere Salvador Brugats a Olot, van prohibir la sardana i "altres balls deshonestos", explica l'escriptor en el llibre.

A partir d'aquest fet, Bilbeny descobreix l'autèntic caràcter d'alguns dels llocs mítics de la geografia catalana, i porta el lector a reflexionar sobre la sardana, moltes altres tradicions i l'origen de la cultura catalana.

Bilbeny va presentar el llibre aquest dissabte, acompanyat pel periodista de Catalunya Ràdio i sardanista, Quim Rutllant, l'escriptora Patricia Gabancho, que va explicar que l'exemplar "permet al lector aprofundir en l'inconscient pagà de Catalunya", i l'expert en cultura popular, Jan Grau, que va destacar l'atreviment de l'autor en relacionar obertament la dansa catalana amb els rituals ancestrals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés