Jonathan Coe retrata la societat britànica més actual mitjançant el Brexit en la seva nova novella·la

Publicat 29/10/2019 17:38:35CET
L'escriptor Jonathan Coe
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Es pregunta "què significa ser anglès en el segle XXI"

BARCELONA, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

El novel·lista anglès Jonathan Coe retrata la societat britànica contemporània en la seva nova obra, 'El cosazón de Inglaterra', emmarcada entre el 2010 i el 2018, amb el Brexit com a eix narratiu en un relat que recull "una història de llums i ombres al Regne Unit".

La directora editorial d'Anagrama, Silvia Sesé, i l'autor anglès han presentat aquest dimarts en roda de premsa la traducció al castellà d'una novel·la que reprèn els personatges de títols anteriors de l'escriptor com 'El club de los canallas' i 'El círculo cerrado'.

Amb un punt de vista àcid i irònic que li permet allunyar-se de la realitat, Coe reflecteix la fragmentació que viu la societat anglesa, no només la ruptura amb Europa, també amb si mateixa entre el Londres cosmopolita i la regió central del país.

"El Brexit ha reescrit les línies de batalla de la política britànica, ja no és la divisió entre l'esquerra i la dreta, és entre els que se'n volen anar de la Unió Europea i els que volen quedar-se", ha explicat l'autor.

Coe ha lamentat la paràlisi política que viu el seu país, i ha mostrat així el seu rebuig al Brexit: "Sempre m'he sentit molt anglès i també molt europeu i un dels problemes del referèndum és que et fa triar de manera binària una decisió complexa, múltiple i amb molts matisos".

"L'endemà de la votació estava molt sorprès, molt decebut i bastant confús, em vaig preguntar que volia dir ser anglès i quin tipus de país tenim i, finalment, quin tipus de persona sóc jo i qué significa ser anglès en el segle XXI, una pregunta que he intentat respondre en la novel·la però per la qual encara no tinc resposta", ha afegit.

Així i tot, l'autor ha assegurat que per a ell la novel·la no va sobre el Brexit: "Per a mi és un llibre sobre l'edat i la vellesa, fer-se major i tenir gairebé 60 anys, la bretxa generacional i la crisi de valors que viu la societat occidental, una crisi que al Regne Unit s'ha canalitzat amb el Brexit".