Publicat 04/04/2015 11:39

Un joc de realitats protagonitza la segona novel·la d'Hernández Gascó

El economista y escritor Juan Miguel hernández Gascón
EUROPA PRESS

Explora dubtes, angoixes i motivacions del procés de creació artística

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

L'economista Juan Miguel Hernández Gascón proposa un joc de realitats amb la seva segona novel·la, 'Gent rara en situacions compromeses' (Editorial Suma de Lletres), un relat sobre el procés de creació artística protagonitzat per un jove autor d'èxit amb poc talent que escriu un guió de cinema al costat d'un veterà escriptor en plena crisi creativa.

En una entrevista d'Europa Press, l'autor ha explicat que la novel·la va sorgir com un guió de cinema que no va arribar a produir-se, tot i ser un dels deu seleccionats el 2001 en el programa d'ajuda a la creació cinematogràfica del Sundance Institute a Espanya --en què ho va assessorar el guionista Rafael Azcona--, un origen que marca l'estructura del relat.

Alex, un jove escriptor debutant que aconsegueix vendre un milió d'exemplars de la seva primera novel·la, rep l'encàrrec d'escriure un guió de cinema però, com se sent com un impostor sense talent al qual va ajudar l'empenta de la seva família acomodada, busca ajuda per al projecte en un escriptor veterà en plena crisi creativa, Santos, que accepta el repte perquè necessita diners.

El relat transcorre als carrers de Barcelona i inclou gestos de complicitat socials --la crisi, els desnonaments, l'economia--, històrics --el començament d'ETA, el franquisme--, i culturals, amb referències al cinema i figures literàries.

NINES RUSSES

En el guió que escriuen apareixen personatges "peculiars", en els que projecten també vivències pròpies fins al punt que es barreja la realitat i la ficció de les dues històries, amb una estructura de nines russes que inclou dosis de novel·la negra i intriga.

La seva pel·lícula està protagonitzada per Daniel, un jove que ven sexe i que entra en contacte amb una dona burgesa, Estrella, a qui la vida dóna un gir després d'un descobriment impactant sobre el seu marit; en un moment donat, Daniel comença a escriure una novel·la sobre dos homes que creen un guió de cinema.

ANGOIXA DE CREADOR

"El procés de creació és el motor principal de la història i explora el que algú experimenta quan es dedica a escriure: els dubtes, les angoixes, les motivacions", ha descrit Hernández.

Els dos protagonistes, Alex i Santos, són dos personatges "diferents en la forma, però amb molt en comú en el fons: comparteixen el dubte sobre la seva pròpia feina, així com certes experiències i emocions vitals, l'amor, el desamor i l'amistat, que es desenvolupen mentre avança la novel·la", ha apuntat l 'autor.

L'escriptor ha recuperat el tema de l'amor i com pot guiar, o no, a la felicitat, que tractava en el seu primer llibre, per anar un pas més enllà i traslladar les relacions de poder a les relacions amoroses, a més d'abordar temes com el plagi, l'apropiació d'idees alienes i la traïció.

Hernández, que actualment treballa com economista industrial a la Generalitat, ha publicat nombrosos assajos sobre economia i és també autor de dos guions cinematogràfics, de les pel·lícules 'Fes-ho per mi' (1997) i 'Mar Roig' (2005), i de la novel·la 'Ella quan estava' (2012), un relat que també va idear pensant en la gran pantalla.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés