Actualitzat 26/02/2015 16:26

El Joan XXIII va activar el codi infart amb el pacient mort el Nadal hora i mitja després

El director del Hospital Joan XXIII de Tarragona, Llorenç Mairal, y F.Bonet
Foto: EUROPA PRESS

Salut anuncia que Mútua de Terrassa obrirà la seva unitat cardíaca els caps de setmana

BARCELONA, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Joan XXIII de Tarragona va activar el codi infart una hora i mitja després que el pacient mort el 25 de desembre del 2014 ingressés a Urgències, tenint en compte que "no hi havia evidències diagnòstiques" que pogués patir una aturada cardiorespiratòria.

   Ho ha revelat aquest dijous el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, en la seva intervenció a la Comissió de Salut del Parlament, que s'ha centrat en aclarir la mort d'un veí de Tarragona que va morir mentre estava éssent traslladat a l'Hospital de Bellvitge de Barcelona perquè la unitat cardíaca del Joan XXIII estava tancada --fins el 16 de febrer obria de 08.00 a 20.00 hores--.

   Ruiz ha concretat que el pacient va ingressar a Urgències a les 19.06 hores amb una simptomatologia clínica de llarga evolució, d'entre 24 i 36 hores, i se li van fer les proves bàsiques per un diagnòstic cardíac: "L'electrocardiograma, la radiografia de tòrax i l'anàlisi de sang no van ser concloents".

   "Se li van seguir fent proves", ha prosseguit el conseller, que ha destacat que els resultats van permetre concloure que el pacient patia un infart amb necrosi insaturada.

   Segons Ruiz, "les possibilitats de remuntar el pacient eren ja remotes", però així i tot els sanitaris van decidir activar el codi infart i van avisar el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) perquè el traslladessin a Bellvitge a les 20.30 hores.

   Quan s'estava pujant el pacient a l'ambulància del SEM va patir una aturada cardíaca, de la que es va aconseguir remuntar després de 23 minuts en parada en asistòlia, i als pocs minuts d'emprendre un altre cop el seu trasllat a Bellvitge va morir: "La seva mort està certificada a les 22.50 hores".

   Ruiz ha ofert aquestes dades a la llum d'un informe pericial que ha permès concloure que no hi ha una relació causa efecte entre la mort del pacient i la no intervenció amb hemodinàmica: "D'haver arribat a Bellvitge, l'angioplàstia no hagués garantit la seva supervivència".

   El pacient "estava en un estat molt delicat, però els professionals van decidir activar el codi infart perquè l'esperança és l'últim que es perd", pel que van apostar per traslladar-lo a Barcelona.

   El conseller ha definit com "exquisida i correcta" l'actuació del personal mèdic del Joan XXIII, que a cada moment va fer tot el que estava al seu abast per salvar la vida del pacient.

AMPLIACIÓ HORÀRIA

   Ha subratllat que l'ampliació fins les 24 hores del funcionament de la Unitat d'Hemodinàmica "ja estava prevista abans" de la mort del pacient, doncs Salut ja havia planejat fer-ho al llarg d'aquest any després de constatar que era possible i necessari.

   Ha recordat que, a més del Joan XXIII, també s'ha ampliat a 24 hores el funcionament de les unitats d'hemodinàmica de l'Hospital Trueta de Girona i de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, i ha anunciat que també s'ampliarà "una mica" l'horari de la de Mútua de Terrassa.

   Aquest últim és l'únic dels 11 centres de referència del Codi Infart a Catalunya que no obre les 24 hores del dia, tenint en compte que atén de 08.00 a 20.00 hores de dilluns a divendres: "Hem decidit que obrirà en el mateix horari els dissabtes i diumenges també a partir de l'1 de maig".

3.200 CASOS

   A Catalunya es van activar l'any passat 3.200 codis infart, dels quals un 76% van ser finalment infarts amb obturació completa de l'artèria: d'aquests, el 93% van ser tractats en menys de 103 minuts des que van rebre el primer diagnòstic, i la resta en menys de 120, límit que marquen els estàndards sanitaris.

   El conseller ha destacat la importància d'una ràpida actuació per evitar greus seqüeles i morts per infart, i ha demanat als ciutadans que es posin en contacte amb els serveis sanitaris al menor símptoma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés