Joan Margarit, Premi Cervantes 2019

Actualitzat 14/11/2019 14:19:16 CET
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 14 Nov. (EUROPA PRESS) -

El poeta català Joan Margarit ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2019, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 125.000 euros.

Així ho ha anunciat el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, en un acte que s'ha celebrat a la Secretaria d'Estat de Cultura. El Cervantes, considerat el Premi Nobel de les lletres castellanes, va guardonar l'any passat la poetessa uruguaiana Ida Vitale.

Amb aquest premi, es recupera l'alternança tradicional del guardó. Si bé existeix una norma no escrita que el Premi Cervantes recau cada dos anys en un autor espanyol, l'any passat es va trencar perquè va ser guardonada una autora llatinoamericana després del premi del 2017 per a l'escriptor nicaragüenc Sergio Ramírez.

L'entrega del Premi Cervantes tindrà lloc, com cada any, el 23 d'abril en una cerimònia que se celebrarà al Paranimf de la Universitat d'Alcalá de Henares i que, com és tradició, estarà presidida pels reis Felip VI i Letícia.

En aquesta edició, el jurat ha estat presidit per Ida Vitale i ha estat format per l'escriptor guardonat en l'edició del 2017, Sergio Ramírez; a proposta de la Reial Acadèmia Espanyola, Paz Battaner; per la Presidència de l'Acadèmia Argentina de les Lletres, Pablo de Santis; a proposta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), María Luisa Sotelo; per la Unió d'Universitats d'Amèrica Llatina (UDUAL), Bernal Herrera; a proposta de l'Institut Cervantes, Raquel Caleya; per la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura, Eduardo Lago; per la Presidència de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Arsenio Escolar; per la Presidència de la Federació Llatinoamericana de Periodistes (FELAP), Leticia Amato; i a proposta de l'Associació Internacional d'Hispanistes, Susan Byrne.

El palmarès dels darrers anys el formen els noms de Sergio Ramírez (2017), Eduardo Mendoza (2016), Fernando del Paso (2015), Juan Goytisolo (2014), Elena Poniatowska (2013), José Manuel Caballero Bonald (2012) i Nicanor Parra (2011), entre d'altres.

El 1976, Jorge Guillén, una de les màximes figures de la Generació del 27, va rebre el primer d'aquests guardons i, des de llavors, s'han succeït 40 premiats més: 20 espanyols i 20 més hispanoamericans. Només el 1979 va haver-hi dos guanyadors, quan es va concedir 'ex aequo' a Gerardo Diego i Jorge Luis Borges.

Fins ara, només cinc dones han estat guardonades amb el Cervantes al llarg de 40 anys d'història: les espanyoles María Zambrano (1988) i Ana María Matute (2010), la cubana Dulce María Loynaz (1992), la mexicana Elena Poniatowska (2013) i la uruguaiana Ida Vitale (2018).

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

 3. 3

  Localitzen un cadàver en una riera de Jorba (Barcelona)

 4. 4

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 5. 5

  La Xina confirma 571 casos de pneumònia causada pel nou coronavirus

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista