Publicat 22/02/2015 11:55

Joan Carreras: "És impossible viure intensament sense acumular culpa"

Joan Carreras
PROA

L'escriptor situa la seva sisena novel·la a la Barcelona de la segona meitat del segle XX

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor Joan Carreras, que acaba de publicar 'L'àguila negra' (Proa), obra guanyadora del Premi Sant Jordi 2014 de novel·la, ha observat que "és impossible viure intensament tota una vida sense acumular culpa".

L'obra pren el nom de la cançó de la cantant francesa Barbara que interpretava Maria del Mar Bonet i que es refereix al sentiment de culpa, una sensació que "cada lector pot decidir lliurement si l'atribueix a un personatge o a l'època", ha descrit en una entrevista a Europa Press.

Carreras ha confessat trobar aquest sentiment de culpa en tots els seus llibres, sense preveure-ho i amb "una mica de ràbia", probablement per ser un fruit inevitable dels errors que comporta viure, ha descrit.

La novel·la explica "la història d'una persona de principi a final": Marià Solvell, un dentista retirat que repassa les seves vivències i intenta passar comptes amb el seu passat, marcat per dues dones i les relacions oposades que va mantenir amb elles: una passional i tumultuosa, i una altra estable i convencional.

"Tots en la vida podem estar en una situació en la qual hem de decidir sobre una relació --com una amistat d'adolescència, per exemple-- i a vegades no ens guia només el cor, sinó que també hi ha l'exercici de la raó, de buscar la cosa més convenient, i en certa forma és el que li passa al protagonista", ha relatat.

EL QUE PASSA EN EL DORMITORI

L'autor --que es defineix a ell i la seva escriptura com a 'molt contingut'-- s'ha deixat portar per primera vegada amb el tractament de la sexualitat, "no per morbo, sinó perquè estava obligat a explicar les coses que ocorren en el dormitori", ha admès.

"És cert que és una sexualitat explícita, però també directa i natural, plana", ha recalcat sobre una escriptura amb la qual ha confessat haver-se divertit molt.

Amb el relat, Carreras també vol retratar la Barcelona de la segona meitat del segle XX, prèvia a la transició, una època i un moment que, ha explicat, només sol veure's des del punt de vista dels que han estat "petits herois".

L'escriptor ha posat l'èmfasi en la història dels quals van deixar una herència més acomodada, que segons la seva opinió era característica del país fins a 2006, i ha afegit que "tot el món tendeix a buscar comoditat".

Marià Solvell (cognom que va elegir perquè significa 'sol i vell') és una d'aquestes persones que va intentar tenir una vida còmoda, però tot i així "li van passar moltes coses", ha observat.

Es tracta de la vuitena obra que publica l'autor --sumant, a les novel·les, dos llibres de relats--, i ha admès que es va presentar al premi Sant Jordi "per provar", un reconeixement que acull amb una alegria que no ha volgut dissimular i que se suma a la seva celebració de 25 anys escrivint, ha remarcat.

Carreras ha volgut obsequiar als seus lectors amb una llista del servei musical digital 'Spotify', on ha inclòs les cançons que s'escolten o ballen en el seu relat: "Tot i que sigui una comunitat petita m'agrada atendre-la i, a més, tinc afició pel món digital", s'ha sincerat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés