Publicat 15/9/2019 14:22:56 +02:00CET

Joan Carles Girbés (Ara Llibres), proper president de la Setmana del Llibre en Català

Joan Carles Girbés (Llaura Llibres), Montse Ayats (Associació d'Editors en Llengua Catalana), Joan Sala (editor de Comanegra): 37 Setmana del Llibre en Català
EUROPA PRESS

Joan Sala demana a l'Ajuntament mantenir igual la Setmana a l'avinguda de la Catedral

BARCELONA, 15 set. (EUROPA PRESS) -

El director editorial d'Ara Llibres i Amsterdam, Joan Carles Girbés, succeirà l'editor Joan Sala en la presidència de la Setmana del Llibre en Català durant les properes tres edicions, han anunciat en roda de premsa aquest diumenge el president sortint i la presidenta d'Editors.cat, Montse Ayats.

Periodista, traductor i editor, Joan Carles Girbés (Carcaixent 1974) assumeix el càrrec amb l'objectiu de "continuar creixent; si no pot ser en espai, serà en ambició i en repercussió" d'aquest esdeveniment, que, segons Editors.cat, s'ha consolidat aquesta edició després d'anys d'esforç del sector editorial i les institucions culturals.

A l'espera de les xifres definitives --que es donaran a conèixer el dimecres, tenint en compte les vendes d'aquest diumenge--, Joan Sala ha avançat que ha estat l'edició més reeixida, si bé no s'ha aconseguit la previsió de 550.000 euros perquè la pluja va provocar que les casetes no estiguessin operatives dos dels deu dies de la fira.

JOAN CARLES GIRBÉS

Girbés, designat per la junta directiva d'Editors.cat, vol construir un equip per "recollir idees" i continuar treballant cooperativament amb el sector i els patrocinadors.

També ha lloat la tasca de Sala al capdavant de l'esdeveniment: "Molta gent m'ha dit: t'ho ha deixat molt difícil. Però jo penso que m'ho ha posat molt fàcil: la Setmana del Llibre en Català és un model d'èxit".

Per a ell, una de les millors bases de l'esdeveniment és que "tothom vol que vagi bé", lluny de la competència del dia a dia, i que se sumen forces per guanyar lectors en català.

JOAN SALA

Sala ha lamentat que les pluges hagin impedit exercir algunes activitats amb normalitat, però ha valorat molt positivament l'edició: "Estem segurs que haurem tancat amb millors xifres de públic, amb millors xifres d'assistència a les activitats i amb millors xifres de vendes: Per tant, un èxit total".

En la propera edició, segons Sala, un dels reptes serà negociar amb l'Ajuntament de Barcelona per poder seguir celebrant l'esdeveniment, en les mateixes condicions, a l'avinguda de la Catedral.

Actualment, una normativa municipal obliga a deixar cinc metres entre la muralla romana de Barcelona i el recinte, cosa que, d'aplicar-se rigorosament, obligaria l'organització a reduir notablement l'escenari, la zona infantil i algun altre recinte de la Setmana.

L'editor va expressar la seva preocupació davant aquesta possibilitat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva visita a la Setmana, i ella es va comprometre a buscar una solució, segons Sala.

L'organització va voler plantejar aquesta qüestió al regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, durant la seva visita el dimarts, però l'edil la va cancel·lar la visita a causa de les pluges i no va concertar-ne una altra.

En la seva visita d'aquest diumenge, Sala ha demanat al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que augmenti almenys un 1% el pressupost per a Cultura, segons ha explicat l'editor.

MONTSE AYATS

Ayats ha dit que l'èxit de l'edició --de la qual n'estan "molt satisfets"-- és resultat del treball col·lectiu d'editors, distribuïdors, llibreters, publicacions i biblioteques en col·laboració amb les administracions públiques i els patrocinadors privats.

Ha recordat els inicis de la Setmana i ha destacat el creixement de l'esdeveniment, després que deixessin el parc de la Ciutadella per instal·lar-se a Ciutat Vella i comencessin a promocionar-lo amb el suport del sector.

També ha agraït la tasca de Sala, de qui ha destacat el seu coneixement del món empresarial "sense que això estigui renyit amb fer bons llibres, com demostra el catàleg de Comanegra", l'editorial que Sala dirigeix.