Javier Perianes i Josep Pons publiquen 'Jeux de Miroirs', al costat de l'Orquestra de París i dedicat a Ravel

Publicat 16/12/2019 16:29:16CET
Javier Perianes i Josep Pons presenten 'Jeux de Miroirs' dedicat a Ravel
EUROPA PRESS

MADRID, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El pianista Javier Perianes i el director d'orquestra Josep Pons han presentat aquest dilluns a l'auditori de l'Institut Francès de Madrid 'Jeux de Miroirs' ('Joc de miralls'), el seu nou treball al costat de l'Orquestra de París i dedicat al mestre francès Maurice Ravel, qui va orquestrar una part substancial de les seves obres per a piano.

"Si em donéssiu a escollir una única paraula jo parlaria d'honestedat, de gran honestedat com a persona i amb el que fa musicalment. Sempre és autèntic", ha afirmat Pons en la presentació, en què ha participat al costat de Perianes i el periodista Jesús Ruiz Mantilla, qui ha portat l'acte.

Tots dos Premis Nacionals de Música han participat en aquest nou enregistrament per Harmonia Mundi, en què es poden comparar les versions pianísticas originals de diverses obres essencials de Maurice Ravel amb les seves posteriors orquestracions, pel mateix compositor.

Durant la seva presentació, Josep Pons, director musical del Gran Teatre del Liceu, ha explicat que, a causa d'aquesta honestedat, quan fan música es diverteixen "molt".

"Igual tampoc ens plantegem molt més i d'això es va contagiar també l'orquestra", ha manifestat el músic, al mateix temps que ha posat en relleu l'"excel·lent" relació amb l'Orquestra de París. "Estan feliços també de tocar aquests concerts, que són en rigorós directe".

El pianista Perianes ha afegit que té un record "meravellós" d'aquella setmana d'enregistrament, tot i que ha reconegut que al principi estava "una mica espantat".

"L'Orquestra de París pensa, per dret propi, que el repertori li pertany d'alguna manera i aquí venim dos espanyols a dir-los com s'ha de fer això", ha confessat, per després revelar, "cosa difícil de veure en un assaig amb Orquestra", i és que acabés amb aplaudiments al mestre, per "haver fet un treball absolutament d'orfebre amb la música que ells consideren que forma part de la seva identitat, que és la música francesa".

D'altra banda, Perianes ha indicat que quan va escoltar la versió d''Alborada del gracioso' o 'Le Tombeau de Couperin' de Pons amb l'Orquestra es va adonar d'una cosa "molt curiosa" i és que les durades són "gairebé calcades, excepte per la part central".

"El tempo és gairebé calcat", ha assenyalat, per després afegir que es tractava de "conjuminar la versió pianística i la versió orquestral d'obres que Ravel va compondre inicialment per a piano i "les va tornar a imaginar per a orquestra".

Així, ha afirmat que "la música és la mateixa" i que "l'esperit, l'ambició del mateix Ravel, el magisteri és inqüestionable".

Per a Josep Pons, el mestre francès va ser "savi" i "va orquestrar el que podia orquestrar". "Són com obres diferents, no la versió d'orquestra".

"Al piano li exigeix el màxim. Fa sonar el piano com si fos una orquestra amb multitud de colors i, en canvi, a l'orquestra la fa sonar com un piano. O moltes vegades a tots dos, com una guitarra", ha manifestat.

Sobre la influència de Ravel en el mestissatge que es pot trobar a la música francesa, Pons ha assenyalat que el mestre va néixer al País Basc francès, per la qual cosa "són sons de la infància", i la seva relació amb Espanya va ser molt gran.

"Va captar la música espanyola com ningú", ha apuntat, per després afegir que tenia "una ànima revolucionària" i era "tan elegant, tan bo". "Vol destruir però dins d'un esperit clàssic", ha postil·lat Perianes.

el més llegit

 1. 1

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

 2. 2

  Cau al mar un tram del Pont del Petroli de Badalona (Barcelona) per l'onatge

 3. 3

  Els Bombers busquen un desaparegut durant el temporal a Palamós (Girona)

 4. 4

  Aragonès es desplaçarà aquest dimecres a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar

 5. 5

  Girona activa el pla d'emergència per risc de desbordament del riu Onyar

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista