Publicat 16/10/2019 11:28:27 +02:00CET

Javier Cercas (Planeta 2019): "Sense el que ha passat aquests anys a Catalunya, no hauria escrit mai aquest llibre"

Javier Cercas, guanyador del Premi Planeta 2019
EUROPA PRESS

Assegura que no és una novel·la sobre el procés sobiranista, però que inclou el seu estat d'ànim i angoixes

BARCELONA, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor extremeny Javier Cercas, guanyador del Premi Planeta de Novel·la 2019 amb 'Terra Alta' ha assegurat: "Aquest llibre no versa sobre el procés sobiranista, sobre el que ha passat a Catalunya des del 2012. Ara bé: sense el que ha passat aquests anys a Catalunya, no hauria escrit mai aquest llibre".

En roda de premsa després de recollir el premi, ha dit que quan els lectors llegeixin la seva novel·la veuran que el procés sobiranista no és l'assumpte de la novel·la, però, tot i que no versa sobre aquesta qüestió, sorgeix del seu estat d'ànim, les seves angoixes i les seves preocupacions: "Això ho he sabut quan he acabat el llibre, com en un malson".

"Aquest no és un llibre polític ni parla del procés en absolut", ha dit Cercas, que ha detallat que hi apareix la qüestió de manera anecdòtica perquè el protagonista és un policia, però ha dubtat molt que algú pugui llegir aquesta novel·la com un llibre polític.

Ha reivindicat que és una història que sorprendrà els seus lectors però que, a mesura que avancin, hi reconeixeran la seva veu, fins que "al final la reconeguin plenament", com li va succeir a un membre del jurat, que va reconèixer el seu estil, ha dit.

LA TRAMA, MOLT IMPORTANT

Cercas ha dit que, per primera vegada a la seva vida, és novetat en la seva escriptura que la trama sigui molt important, perquè aquesta exerceix un paper fonamental i per això el risc d''spoilers' "és aterridor".

"Vaig tenir la impressió, gairebé la certesa, que aquest llibre era el final d'alguna cosa: que havia arribat al límit d'un seguit de coses que havia estat assajant", i ha dit que des de 'Soldados de Salamina', l'any 2001, hi havia una continuïtat en la seva literatura, i que aquesta novel·la és una espècie de revers.

No obstant això, ha reivindicat els riscos, i ha dit: "M'agraden els escriptors que sempre canvien però sempre es mantenen fidels a si mateixos: detesto l'escriptor que descobreix una fórmula i la repeteix incansablement".

En ser preguntat sobre el fet d'haver guanyat aquest premi amb una editorial de la competència, ha respost: "Tinc tots els meus llibres a l'editorial Random House. Aquest premi em feia molta il·lusió. He publicat aquest llibre i no sé quin és el meu futur", i ha considerat que guanyar el Planeta no és un fet que canviï res i que no té cap contracte signat amb ningú.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Barcelona analitza la presència de Covid-19 en les aigües residuals i de bany

 2. 2

  Fecasarm urgeix l'Ajuntament de Barcelona a acceptar la petició per ampliar l'horari de terrasses

 3. 3

  El Delta de l'Ebre (Tarragona) registra un màxim històric de cries de flamenc

 4. 4

  Troben un home mort en una platja de Tarragona

 5. 5

  Alemenys 50 morts i 2.700 ferits en dues explosions al port de Beirut (Líban)