Publicat 27/07/2015 14:17

Jane Goodall: "Els diners s'han convertit en un Déu"

Elogia la prohibició dels toros i dels animals de circ a Catalunya

BARCELONA, 27 jul. (EUROPA PRESS) -

La primatòloga i activista britànica Jane Goodall, que aquest dilluns a la tarda rebrà el XXVII Premi Internacional Catalunya a la Generalitat, ha lamentat que els diners s'hagin convertit en un Déu: "Aquí és on ens hem equivocat", ha dit en esmentar l'apatia dels joves davant del deteriorament del planeta.

En la roda de premsa aquest dilluns prèvia al lliurament del guardó i acompanyada pel president delegat del premi, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, Goodall ha expressat que se sent "honorada" de rebre aquest reconeixement perquè ajuda a difondre el treball de l'Institut Jane Goodall i que sumi cada vegada més voluntaris.

El jurat ha premiat Goodall per la seva triple faceta "analítica, empírica i compromesa": per la seva transcendental contribució científica que ha permès entendre millor la naturalesa, la cultura i el comportament humà; i per la promoció de la solidaritat dels éssers vius, la sostenibilitat del seu entorn i la pau entre els homes.

Segons ha relatat, l'institut va impulsar un programa --que ja es realitza a 135 països-- dirigit als joves després que, treballant amb ells, s'adonés que s'estaven rendint i es mostraven apàtics: "Em van dir que les generacions més grans havien posat en perill el nostre planeta i no es podia fer res".

"És una vergonya veure com ens hem carregat el planeta", ha criticat, tot i que s'ha mostrat positiva amb el futur perquè defensa que es pot aconseguir una massa crítica de joves que no vegin els diners com un Déu ni com l'única manera de ser feliç.

Jane Goodall ha numerat algunes raons per mantenir l'esperança: l'energia i el compromís dels joves; les innovacions tecnològiques que permeten viure millor; la capacitat de regeneració de la naturalesa, i l'esperit humà indomable: "No sé quants anys em queden però jo no em rendiré mai".

CATALUNYA, LÍDER EN PROTECCIÓ ANIMAL

Ha manifestat que Catalunya pot sentir-se molt orgullosa perquè "ha liderat l'esforç de considerar que els animals tenen sentiments i que es preocupen pels animals de companyia", ha sostingut respecte a la prohibició dels toros i dels animals salvatges als circs.

Així, ha reconegut els "esforços" que s'han fet des de Catalunya i Barcelona, i ha esmentat la iniciativa de ZOO XXI, de l'associació animalista Libera! i la Fundació Franz Weber (FFW), per reconvertir aquests equipaments en centres més ètics, científics i educadors.

Ha rebutjat l'estat de captivitat dels dofins i els elefants als zoològics petits, i també ha defensat tenir animals de companyia perquè "canvien la vida de les persones" i poden ajudar nens autistes, invidents i reduir la reincidència dels presos.

La científica s'ha presentat a la compareixença acompanyada per dos peluixos amb els quals sempre viatja: un mico --anomenat Mr.H--, "símbol que l'esperit humà és indomable", que li va regalar el marine dels Estats Units Gary Haun que es va quedar cec als 21 anys i va decidir fer-se mag per traslladar als nens que mai es rendeixin, i una vaca, que és la portaveu dels animals de granja dels quals s'abusa.

El guardó, creat per la Generalitat el 1989, reconeix anualment persones que hagin destacat per la seva contribució al desenvolupament de la cultura, la ciència i l'economia, així com pel seu alt compromís ètic i humanístic.

En aquesta XXVII edició s'han presentat 152 candidatures procedents de 52 països, presentades per 180 institucions i pels mateixos membres del jurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés